A vedení města Beroun má pro tento krok hned dvě vysvětlení. „Každý rok přicházejí od podnikatelů žádosti o povolení předzahrádek. Jinak tomu nebylo ani letos. V této souvislosti jsme vyhodnocovali, jaký dopad na rozpočet mělo zavedení těchto poplatků v předloňském roce. Finanční výbor i dotčené odbory se shodly, že suma, kterou zahrádky vynášejí, je z pohledu městského rozpočtu nepodstatná, ale očima podnikatelů je naopak nezanedbatelná. Mnohem důležitější pro nás nyní je, aby centrum ožilo," řekla berounská starostka Šárka Endrlová.

V roce 2013 se za předzahrádky vybralo přibližně 130 tisíc korun, což je necelé procento z celkové částky vybrané na místních poplatcích.
Dalším důvodem, proč město od vybírání poplatků za předzahrádky upustilo, je snaha, aby majitelé investovali do svých venkovních posezení, která by měla vhodně doplnit celkové řešení souvisejícího veřejného prostranství a nebyla v rozporu s kulisou historického města.

„Usilujeme o to, aby budované předzahrádky měly úroveň. Prostudovali jsme, jak k této problematice přistupují v jiných městech a Praze, kde mají velmi přísné podmínky. V povolování zahrádek se budeme snažit být maximálně vstřícní, na druhou stranu budeme od podnikatelů požadovat dodržování určitých pravidel," sdělila starostka.

V Berouně by se tak neměly objevit například nevkusné plastové židle a stoly, velké reklamní stojany na chodnících nebo křiklavé markýzy.