Město Beroun při této příležitosti chystá program pro všechny, kteří se k narozeninovým oslavám chtějí přidat.

„Od 10 do 11 hodin se v berounském městském kině bude promítat pásmo pohádek pro děti z místních mateřských škol. Samotné oslavy u medvědária na Městské hoře pak vypuknou ve 13 hodin," uvedla za město Beroun Marcela Bergerová.

Této události se zúčastní představitelé města Beroun, režisér Václav Chaloupek, školy, školky, Střední pedagogická škola a veřejnost.

„Proběhne krmení medvědů a předání sladkých dárků pro chlupáče, slíbené pozornosti se dočkají i ti, kteří se narodili ve stejný den jako medvědi. Ve spolupráci se studenty Střední pedagogické školy budou pro děti připraveny hry a malé odměny," doplnila program mluvčí radnice Adéla Felklová.

Od 16 hodin se program přesune opět do kina, kde bude pokračovat besedou s Václavem Chaloupkem, a promítáním pohádek ze seriálu Méďové na cestách, který byl natočen v Berouně. Vstupné činí 50 Kč.

Město Beroun ale při příležitosti letošních medvědích narozenin připravilo novinku. Pokud se někdo z vás narodil ve stejný den jako medvědí sourozenci, můžete nyní od města dostat malý dárek.

„Stačí, aby dali organizátorům vědět na email tm@muberoun.cz, že se na oslavu dostaví, a uvedli své jméno, příjmení a věk," vzkazuje Marcela Bergerová všem, kteří se narodili 13. ledna.

Medvědí brášky si po narození vyhlédl známý režisér hraných večerníčků se zvířecími hrdiny Václav Chaloupek. Už při natáčení seriálu Méďové ale sháněl pro své chlupaté svěřence místo, kde budou moci žít.

Protože Beroun má medvěda ve znaku a jedna z pověstí o vzniku názvu města je s medvědem spojená, obrátil se režisér na tehdejšího starostu Jiřího Bessera. Ten přesvědčil radu a i zastupitelstvo a medvědi získali nový domov.

Ačkoli starost o medvědy včetně krmení, ošetřovatelů a lékařské péče není nezanedbatelná částka, město ale díky medvědům a jejich účinkování ve večerníčku získali atrakci, na kterou se i dnes sjíždějí jednotlivci, rodiny i školy z celé České republiky.

Berounští medvědi prezentují město Beroun a vzhledem k jejich dobré kondici lze čekat, že ještě desítky let prezentovat město budou.