„Nikdo nemyslí na obyčejné lidi. Pracuji v Praze a několikrát týdně do Prahy musím dojíždět. Jezdíme tam s manželem i k lékařům. Ty tři rychlíkové spoje nám prostě chybí. Proto jsme oba tu petici podepsali. Doufáme, že jejím prostřednictvím dosáhneme jejich vrácení,“ uvedla Ivana Šilhanová z Hořovic. Petici podepsal i Jaroslav Šolar z Praskoles. „Na lidi z venkova nikdo nemyslí. Každý si řekne, vždyť mají auto, a tím si dojedou, kam chtějí. Jenže všechno je neúměrně drahé. Jak benzín, tak parkování. Pro mě bylo jednoduší jezdit do Berouna, kde ty rychlíky také stavěly, vlakem. Proto jsem tu petici podepsal,“ vysvětlil Jaroslav Šolar.

„Petici jsme podali na ministerstvo dopravy, protože ty tři rychlíky jedním i druhým směrem lidem opravdu chybí. A to nejen obyvatelům Hořovic, ale i celému okolí našeho města. Jestli se tento problém nějakým způsobem nevyřeší, tak se lidé, kteří tyto spoje využívali, vrátí na dálnici. A to samozřejmě není ničí zájem,“ upozornil starosta Hořovic Jiří Peřina s tím, že předpokládá, že v dalším grafikonu, se tyto spoje opět nějakým způsobem objeví. „Podle vyjádření zástupce Českých drah by to tak mělo být. Jakým způsobem se tam objeví, to prozatím nevíme,“ dodal Jiří Peřina.

S peticí se seznámí i odbor dopravy Českých drah a Krajského úřadu Středočeského kraje. Petice požaduje znovuzavedení večerního vlaku, o který Hořovičtí, a nejen oni, přišli. Tento vlak vyjížděl z Prahy po 20. hodině směrem do Plzně a zpět. Jeho ztráta se Hořovičanů velmi dotkla.

Ilustrační foto
KRÁTCE: Vlaky nahradí v době výluky autobusy

Místo rychlíkových spojů České dráhy zavedly takzvaný Západní expres, který jezdí mezi Prahou, Plzní a Chebem či Domažlicemi a jedině v těchto městech staví. Cesta mezi Prahou a Plzní se díky němu zkrátila o dvanáct minut na hodinu a čtvrt, ale obyvatelé Hořovic tím přišli o tři páry rychlíků na trati číslo 170 z Chebu do Prahy. Konkrétně jde o spoje, které směrem na Prahu podle minulého jízdního řádu odjížděly z Hořovic v 10.42, 12.42 a 21.42 hodin a ve směru na Plzeň to byly rychlíkové vlaky s odjezdy v 10.07, 12.07 a 21.07 hodin.

Představitelé Hořovic se zastali lidí už v loňském roce, kdy se obrátili na několik státních institucí se žádostí, aby se do jízdních řádů vrátily alespoň večerní rychlíky. „Napsali jsme kvůli tomu připomínkový dopis na ministerstvo dopravy, zástupcům Integrované dopravy Středočeského kraje na všechny orgány, které s tím mají něco do činění, “ vysvětlil starosta Hořovic Jiří Peřina.

Vypadnutím těchto spojů dochází ke zhoršení dopravní obslužnosti občanů města Hořovic i okolních obcí do Prahy, Berouna, Rokycan a Plzně. „Tam naši občané cestují za prací, do škol, do institucí veřejné správy, do nemocnic a zdravotnických zařízení a také za kulturou, sportem a společenskou zábavou,“ uvedl už loni místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík s tím, že v pracovní dny jde o zhruba 400 cestujících tam i zpět.

Hořovice mnoho let pracovaly na zajištění hodinového taktu ve vlakové dopravě a nakonec se jim to podařilo. O tento komfort však s novým jízdním řádem přišly. Vedení města se proto na Ministerstvo dopravy nejprve obrátilo, aby v Hořovicích zastavovaly odpolední expresní vlaky, které od prosince nyní železniční stanicí jen projíždějí. Podle ministerstva to ale kvůli mezistátním dohodám není možné.

Dobíjecí stanice pro elektromobily
V Berouně budou nabíjecí stanice pro elektromobily