Ve městě totiž ubývá problémů s takzvanými škodiči. Tak Hořovičtí nazývají vandaly a narušitele nočního klidu. Efekt kamer se objevil již při první etapě, kdy se kamery zaměřily na centrum města a přilehlé okolí. Nyní přibyly například u základní školy na Víseckém náměstí, u hřbitova, ale také u Sluneční brány nebo u čerpací stanice na křižovatce ulic Klostermannova a Tyršova.

Tím ale rozšiřování kamer ve městě nekončí. Jeho zástupci se už připravují na třetí etapu, ve které by se kamery měly zaměřit na problematickou lokalitu kolem Pavonu a na areál Starý zámek.

Třetí etapa kamerového systému, stejně jako ta první, by mohla být podpořená dotačními prostředky. „Radní odsouhlasili žádost o dotaci z Výzvy programu prevence kriminality,“ konstatoval starosta Hořovic Jiří Peřina s tím, že žádost se týká zejména dotačních prostředků na další rozšíření zmíněného kamerového systému. „Systém se osvědčil, škodiči z centra vymizeli. Hodně si zde dovolovali i vůči policistům, a to jak státním, tak i městským,“ prohlásil Jiří Peřina. Třetí etapa má zvýšit počet kamer na osmnáct.

Každá kamera bude mít svou plochu na obrazovkách ve služebně městské policie. „Tím se naplní zhruba kapacita, kdy je člověk schopný vnímat tak, aby zbystřil, když se něco nekalého děje,“ vysvětlil místostarosta Ondřej Vaculík. Hořovičtí na závěr sdělili, že současné rozšiřování kamerového systému nepřinese navyšování počtu městských strážníků.