Od tohoto data začnou fungovat nové jízdní řády a autobusy začnou jezdit po nových trasách a zajíždět tak na nové autobusové nádraží. Novou mapu městských autobusových linek si můžete prohlédnout na fotografii u článku.

Podstatná informace je, že ne všechny městské linky budou na nádraží zajíždět. 
„U linky MHD A nedochází ke změnám ve vedení, nově však vybrané spoje v dopoledních hodinách budou zajíždět na zastávku Králův Dvůr, nám. Míru. Linka B bude nově zajíždět na zastávku autobusové nádraží. Vedení linky C se nemění. Linka H pak bude z Hostima nově prodloužena až na zastávku autobusové nádraží,“ uvádí zástupci společnosti Probo bus, se kterou mají města Beroun a Králův Dvůr uzavřenou smlouvu o dopravní obslužnosti.

S otevřením nového autobusového nádraží zaniká to stávající u řeky Berounky. Město Beroun zde chce vybudovat parkovací stání, ale také prodloužit odpočinkovou zónu včetně cyklotrasy.

Na Závodí proto bylo nutné vyřešit otázku nových autobusových zastávek. „Nově bude vybudovaná zastávka Beroun, Školní náměstí. Bude se jednat o jednosměrnou zastávku v ulici Vrchlického ve směru od nemocnice. Dále nově vznikne obousměrná zastávka v ulici Lidická, a to 
v jízdním pruhu mezi ulicemi Mostníkovská a Za Kovárnou,“ vysvětlují zástupci Probo busu.

Přesun autobusového nádraží město Beroun financuje díky dotaci, která byla v roce 2012 schválená ve výši přes 52 milionů korun z Programu švýcarsko-české spolupráce. Do doby podepsání smlouvy 
s dodavatelem stavby se ale ceny ve stavebnictví změnily a městu se díky tomu podařilo ušetřit z původního projektu 14 milionů korun. Další peníze dostalo město možnost získat díky příznivému kurzu švýcarského franku.

Tyto peníze zlepší například komfort pro cestující. Zastřešené budou všechny zastávky, vybudování příjezdové komunikace a cyklostezky v lokalitě Na Podole. Ani prostory stávajícího autobusového nádraží nepřijdou zkrátka – proběhne totiž jejich revitalizace. Práce musí být dokončeny do května příštího roku.

Přebytek peněz z česko – švýcarských fondů je využitý také na venkovní LED panel
s odjezdy autobusů a dva LCD monitory, jeden v nově budované čekárně a jeden v nádražní hale Českých drah. „Na novém autobusovém nádraží se počítá s výstavbou těchto moderních prvků, které mají za cíl cestující lépe informovat o odjezdech autobusů. Systém bude mít internetové připojení, což umožní automatickou aktualizaci dat jízdních řádů,“ uvedla starostka města Beroun Šárka Endrlová.

Cestující bude technika informovat o čísle linky a spoje, cílové stanici, času odjezdu, čísle stání na autobusovém nádraží a případně o aktuálním zpoždění. Pro nevidomé a slabozraké bude možnost předávat informace z panelu i akustickou formou.