Na staveništi byl odhalen 6000 až 7000 let starý nález, který nyní archeologové zkoumají. Městu Králův Dvůr tak hrozí, že kvůli probíhajícímu archeologickému výzkumu nesplní dotační podmínky.

„Archeologové nám část stavby zastavili na několik týdnů. Pro mě je trošku překvapením, co archeologové nazvali nálezem. Jsou to ale profesionálové. Archeologové nějaký nález očekávali, protože ho zde nalezli už v padesátých letech, kdy se tato škola stavěla. Další nález se potom objevil v devadesátých letech, kdy se stavěla školní tělocvična," vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil s tím, že z tohoto důvodu už od počátku dozoroval výstavbu nového pavilonu archeolog.

„Našli zde, nyní použiji neodborný název, tmavé fleky. Podle archeologů je to nález z doby kamenné. Podle nich se pravděpodobně jedná o sýpku či prostor kam lidé v době kamenné házeli nepotřebné věci a odpad," upozornil Petr Vychodil.

Výstavba nového školního pavilonu vyjde město na 120 milionů korun. 60 milionů z toho je dotace od ministerstva financí. Polovinu dotace musí město investoval letos a druhou polovinu v příštím roce, kdy měla být stavba původně dokončena.

Archeologický výzkum stavbu nejen zdržuje, ale také prodražuje. Starosta města Petr Vychodil s tímto problémem seznámil ministra financí Andreje Babiše, a ten městu přislíbil pomoc.

Stavební práce na novém pavilonu základní školy mají skončit do prosince příštího roku. Tento termín by podle starosty nemusel být ohrožen, protože stavba se v příštím roce může urychlit.