Kdo stojí za nápadem umístit trasu závodu na Lochovicko?
Když jsem bloudil kolem Prahy, abych našel dobré místo pro opravdu pěknej závod, zjistil jsem, že nejlepší je Plešivec. Na toto místo jsem jezdil i zamlada.

Objevil jste trať, co následovalo?
Zaklepal jsem na dveře lochovického obecního úřadu. Přivítal mne předchozí starosta Zdeněk Mandík. Pověděl jsem mu o svém záměru udělat v Lochovicích závod. Starosta souhlasil.Zároveň jsem se zeptal na možnost zázemí například v místní základní škole. Možnosti v Lochovicích ale nakonec předčily mé očekávání. Starosta nabídl, že zázemí účastníků závodu by mohlo být ve společenském sále obecního úřadu.

Jaká byla a je účast?
Prvního ročníku se zúčastnilo 67 běžců. Pak se účast zvyšovala, průměr je stále 150 závodníků. V Lochovicích se dvakrát konalo mistrovství republiky veteránů, naposledy vloni, to jsme měli 206 závodníků, kteří běželi na Plešivec.

Jsou závody do vrchu v Lochovicích vždy stejné, nebo je třeba každý ročník něčím výjimečný?
Trať závodu je stále stejná, ale každý závod je jiný. Mění se soupeři, začátkem května bývá ještě zima, v červenci vedro. Někdy je nahoře hodně bahna, letos bylo ale nezvyklé sucho. Výjimečné je, že tak náročný závod přitahuje závodníky, kterým je osmdesát a více let. Byli to Karel Hladík z Baníku Příbram, Jaroslav Sklenář ze Sokola Kralův Dvůr, Ivan Pacner, SABZO Praha a stále aktivní Karel Matzner (M Team Zvole).

Čím byl zajímavý letošní 12. ročník?
Letos se po třech letech postavil opět na startovní čáru devadesátiletý Miloslav Zelinka, ročník 1924 !!! Pravidelně startuje i dvojnásobný mistr ČR v maratonu Petr Pechek, naposledy získal titul v roce 2014. Pravidelnými účastníky jsou také závodníci, kteří mají medaile z veteránských ME a MS. Patří mezi ně Miloš Smrčka, Šárka Pechková a další. Několikrát startovala i olympijská medailistka v běhu na lyžích Blanka Paulů,která získala zlatou medaili na loňském MS v běhu do vrchu v Jánských Lázních.

Jak značíte trať?
Závodníci si pochvalují značení tratě, které se provádí moukou. Šipky na zemi jsou viditelné na dvacet i více metrů a nelze je přehlédnout. Nesmí ale pršet, v tomto případě by se běželo podle bílých terčů na stromech, což je daleko obtížnější. Na skoro šestikilometrovou trať stačí tři pytlíky mouky. Je to ekologické.

Letošní závod byl náročný díky vysokým teplotám, běželi závodníci například někdy i v dešti?
Při letošním ročníku bylo pěkné vedro, nebylo to poprvé, ale závodníci se s tím dokážou vyrovnat. Důležité je, aby na vrcholu Plešivce bylo dostatek vody pro závodníky. Musí se počítat s tím, že tu samou trať musí absolvovat dolů, což celkově dělá přes 11 km. Během závodu ještě nikdy nepršelo a když, tak večer a ráno. Několikrát to tak bylo. Odnesl to pokaždé pouze značkař s moukou. Při závodě ale nespadla ani kapka.

Prozradíte nějakou perličku?
Když se závod koná v srpnu, tak někteří závodníci se vracejí s modrými prsty a pusou. Cestou nazpět sbírají borůvky…

Čím je sport důležitý například pro děti?
Sport u dětí a mládeže má být součástí jejich života. Nejlepší je, když jdou rodiče příkladem. Sport je pak provází celý život, jak to dokazují někteří sportovní veteráni na běžeckých závodech.

Plánujete 13. ročník?
Plánuji. Přivítal bych více pomocníků například při značení trati.