Jak se vlastně lidé do takové situace dostanou? V některých případech se jedná o pokus dlužníků uniknout exekuci, v jiných zase o zneužívání sociálních dávek. Těch, kteří takto řeší své ekonomické problémy, je převážná část. Tuto variantu trvalého bydliště jsou ovšem nuceni využívat například i lidé, kteří bydlí v pronajatém bytě, a jeho majitel jim něm nedovolí mít trvalé bydliště.

Někdo by si mohl myslet, že velkou část takových občanů tvoří skuteční lidé bez domova. Opak je ale pravdou. Bezdomovci tvoří jen malé procento z nich.

Podle dostupných údajů mělo v roce 2015 trvalé bydliště na radnici přihlášeno v České republice 381 tisíc občanů. Úřady mezi nimi registrují nejen zmíněné bezdomovce, ale i případy, kdy na radnici “bydlí“ také bohatí podnikatelé.

Podle novely zákona o evidenci obyvatel, která vstoupila v letošním roce v platnost, je trvalý pobyt povinným údajem a v občanském průkazu musí být uveden. I v případě, že je na radnici. Údaj je zanesen v informačním systému evidence obyvatel, v základním registru obyvatel a informačních systémech cizinců. Novela napomáhá například policii nebo úřadům, kteří s těmito lidmi něco řeší v přestupkovém řízení.

MAMINKA Ilona chová v náručí prvorozenou dceru Michaelu, která se jí narodila 29. září 2017. Míša Bartušková přišla na svět s váhou 3,83 kg a mírou 51 cm. Tatínek Stanislav si nenechal narození dcerky ujít a byl mamince na porodním sále velkou oporou.
FOTOGALERIE: Vítáme miminka narozená v měsíci září a říjnu

V Berouně radnice eviduje asi tisíc lidí s adresou hlášenou v městském úřadu. Bezdomovci z nich tvoří jen malou část přihlášených.

Většinou se jedná o lidi, kteří se například schovávají před exekutory. Těch, kteří takto řeší své ekonomické problémy, je převážná část.

Dále to jsou například lidé, bydlící v nájemních bytech, kdy jim jejich majitel nepovolil v něm nahlásit trvalý pobyt, či se jedná o lidi, kteří mají například vysoké dluhy a jejich rodiče jim trvalý pobyt u sebe z tohoto důvodu zrušili, protože se obávají toho, že budou sami muset čelit exekucím uvaleným na jejich potomky.

Kolik lidí bydlí na radnici?Zdroj: Deník

Nebo se jedná prostě jen o lidi, kteří nechtějí svou adresu nikde zveřejňovat. Důvod přihlášení se k trvalému pobytu v městském úřadu totiž nijak neprověřuje.

Lidé trvalým pobytem na radnici si na ní také chodí vyzvedat poštu, nebo spíš by měli, ale mnozí z nich tak nečinní a myslí si, že tak jednoduše své problémy vyřešili, ale opak je pravdou. Navíc od letošního roku je trvalý pobyt ze zákona povinným údajem a musí být uvedený v občanském průkazu, a to i v případě, že dotyčný je hlášený k trvalému pobytu právě v městském nebo obecním úřadu. Stát tak chce zamezit právě skrývání některých lidí před jejich povinnostmi a před zákonem.

Ovšem to, že někdo získá trvalý pobyt na adrese městského úřadu, ho nezbavuje některých povinností. Musí například stále platit poplatek za svoz odpadu, a pokud tak neučiní, může radnice po něm zaplacení vymáhat.

Nejvíce takto přihlášených lidí je ve středočeském kraji v jeho největším městě Kladně. Zde má na radnici bydliště 4657 lidí. Tento počet se v poslední době změnil jen minimálně.

Pošlete zvídavé otázky nadějnému hráči Keltů.
ON-LINE: Ptejte se hokejbalisty Jiřího Hrabára

Městský úřad v Příbrami eviduje 1804 lidí přihlášených k trvalému pobytu na radnici. Podle místostarostky Alena Ženíškové z nich je také pouze nepatrný zlomek lidmi bez přístřeší. Těch je evidováno asi šest desítek.

V Rakovníku má bydliště na radnici nahlášeno 637 lidí. Jejich počet je dlouhodobě prakticky neměnný.

JAN BRABEC

RADEK CTIBOR