„Jelikož jsme velmi vyhledávanou nemocnicí, do níž jezdí lidé z celé republiky, a nejsme schopní pokrýt poptávku, rozhodli jsme se, že budeme rozšiřovat," řekl Berounskému deníku majitel nemocnice Sotirios Zavalianis.


V zařízení by mělo vzniknout dalších pět operačních sálů, oddělení ARO bude rozšířeno na 25 lůžek, vybuduje se nová sterilizace a prostory po zobrazovací techniky, jako je CT či ultrazvuky. „K tomu chceme přidat ještě 120 lůžek, z toho by 40 až 50 bylo akutních, zbytek pro následnou péči. Pokud dostaneme povolení, doufáme, že na podzim začneme stavět," odtajnil Sotirios Zavalianis.

Opuštěný průmyslový objekt bývalé továrny U Štěpánků se stane součástí chystaného bytového a komerčního komplexu.
V bývalé továrně vzniknou byty a kanceláře

Řecký majitel, kterému kromě hořovické nemocnice patří i ta v Berouně, hodlá rozšiřovat i služby pro pacienty dalšími ambulantními provozy. V areálu se bude stavět nové křídlo s deseti ambulancemi.


„Budeme rozšiřovat urologii, máme totiž šikovné urology a chystáme provádět široké spektrum operací. Rozšiřujeme ORL a také gynekologii. Přišlo několik nových doktorů, mezi nimi i jeden z mála dětských gynekologů Leoš Teslík. Výrazně jsme proto rozšířili poskytovanou péči a operativu," upřesnil majitel nemocnice, který má jedno přání. „Doufáme, že tento, nebo příští rok překročíme počet dvou tisíc porodů."

Momentálně se v Hořovicích pracuje na rozšíření OCHRIPu, zařízení pro chronicky nemocné děti. Vzhledem k velkému zájmu o služby oddělení bude mít nově kapacitu až 13 lůžek.


Kromě toho se vedení nemocnice rozhodlo rozšířit terapeutické, diagnostické i monitorovací možnosti v léčbě chronických dětských pacientů prostřednictvím modernizace stávajícího přístrojového parku.

Firemní mateřská školka

Dále budou zavedeny nové metodiky bez nutnosti jejich často složitého transportování pacientů na jednotlivá oddělení. „To vše nám umožní pro děti udržet vysoký standard lékařské i ošetřovatelské péče o naše pacienty. Vysoce pozitivní ohlasy rodičů našich pacientů to dokazují již nyní," konstatuje primář hořovického OCHRIPu Daniel Blažek.


Další velkou akcí je výstavba dlouho očekávaného nového parkoviště. Jeho kapacita bude 208 míst a zároveň bude splňovat nejnovější požadavky na bezbariérové užívání. Parkoviště, které definitivně vyřeší složitou dopravní situaci v okolí nemocnice, bude přístupné z místní komunikace K Nemocnici, u vjezdu bude umístěn systém se závorami.

Ilustrační foto.
Most na Zavadilku zavřou na čtyři měsíce

„Omlouváme se za zpoždění, ale nikdo netušil, že přesně v místě, kde parkoviště stavíme, leží páteřní kabely internetu vedoucí do Prahy. Podepsali jsme smlouvu s Českou telekomunikační infrastrukturou, která musí kabely překládat. Je to ale problematické, mají moc práce, protože se všude staví. Doufáme ale, že na podzim bude hotovo," řekl Sotirios Zavalianis.


Ten se rozhodl vyjít vstříc několika desítkám zaměstnanců hořovické nemocnice a posvětil záměr zřídit firemní mateřskou školu. „Právě ji dokončujeme. Bude pro 28 dětí. Jde o investici ve výši 16 až 17 milionů korun," dodal Zavalianis a připomněl blížící se výročí. Poslední červnový den uplyne přesně deset let od privatizace nemocnice v Hořovicích, do které majitel podle svých slov za tu dobu investoval už více než miliardu korun.