S nápadem čtenářského setkání přišla před čtyřmi lety učitelka lochovické základní školy Šárka Vašíková. „Každý rok jsme měli jiné téma. První byl Jan Werich, poté Rudolf Steklač, loni Švandrlík a Neprakta, letos jsme zvolili sira Arthura Conana Doyla s jeho nejznámější postavou – Sherlockem Holmesem,“ prozradila učitelka lochovické základní školy Šárka Vašíková.

Děti při setkání zažívají mnoho dobrodružství, a to nejen ta, do kterých se ponoří při čtení. „Už jsem na akci potřetí. Líbí se mi na ni i to, že trvá dlouho do noci,“ prohlásila Eliška Jirkovská ze sedmé třídy. Jejího spolužáka Vaška Sklenáře láká bojovka a noční promítání filmu. Děti akce upoutala i proto, že trvala až do rána. Než si ale ve třídě rozložily karimatky a ze spacáků se dívaly na film, užily si hodně zábavy. Například při takzvaném hadu ve čtení, kde se střídali žáci i učitelé, v dílnách nebo při zmíněné noční bojové hře.

Podle učitelky Šárky Vašíkové se projekty na podporu čtenářské gramotnosti v současné době množí, nejmladší generace se totiž stává generací obrazovou a špatně vnímá logiku textu. „Akci děláme již počtvrté, nyní společně s kolegyněmi Veronikou Sudíkovou a Petrou Vokounovou,“ upřesnila Šarka Vašíková. Jak dále uvedla, nejde jen o to, že děti málo čtou. I dobří čtenáři často s textem špatně pracují. „Proto jsme z původního maratonu ve čtení udělali jen hada ve čtení, následují tvořivé dílny. Žáci skládají text jako puzzle a doplňují repliky do komiksu,“ vysvětlila učitelka.

Vyhlášení vítězů lochovické Noci s knihou dokořán se uskuteční po prázdninách.