Například berounská zubařka Štěpánka Šedivá jich má ve své evidenci přes dva tisíce pacientů. Objednací lhůta na preventivní lékařskou prohlídku je u ní tři měsíce.

„Já se k zubaři neobjednávám. Nemám ho. Jdu na křeslo jen tehdy, když ho vážně potřebuji, a to přímo na pohotovost. Tam mě nikdo neodmítne,“ svěřil se Ondřej Plachý z Hořovic.

Česká stomatologická komora se rozhodla alespoň částečně eliminovat dopad nedostatku lékařů a na svých stránkách zveřejnila seznam stomatologů, kteří i nadále přijímají pacienty. U každého zubaře je uvedeno jeho vzdělání, specializace, s jakou pojišťovnou má smlouvu a telefon i ordinační hodiny.

Hvězdárna Žebrák
Hvězdárna Žebrák láká na Astrologický den

V okrese Beroun přijímají nové pacienty pouze čtyři stomatologové. V regionu tak pacienti bez vlastního zubaře ošetření či svého zubaře na rozdíl od jiných okresů v zemi najdou.

„Stomatologická praxe je zajištěna po celém okrese, a to v Králově Dvoře, Karlštejně, Zdicích, Hořovicích, Komárově, Loděnicích, Litni, Žebráku, Hudlicích Hostomicích,“ uvedla za stomatologickou komoru Dana Wenzlová.

Kde funguje zubní pohotovostZdroj: Deník

V malých obcích, třeba Praskolesích, zubař ale nikdy nebyl.

„Tak za ním dojíždím do Prahy. Pracuji v hlavním městě, tak to mám jednodušší, než se k němu objednávat do Hořovic. Nepotřebuji jeho ošetření naštěstí často. Už dva roky k němu jezdím jen na preventivní prohlídku, ale plánuji, že si nechám udělat na dolní čelisti můstek,“ svěřila se Magda Pavlisová z Praskoles.

Ilustrační foto.
Někteří rodiče ignorují předškolní docházku

Stovky pacientů řeší problémy se zuby na poslední chvíli. Někteří ze strachu z bolesti, jiní z nedbalosti. Pak jim často nezbývá nic jiného než vyrazit na pohotovost a využít služeb sloužícího stomatologa. Pohotovostní služba v okrese Beroun je zajištěna jen v sobotu, neděli a o svátcích, a to v místě, kde má příslušný lékař ordinaci. Většinou jen od 8 do 11 hodin

„Informace o rozpisu pohotovostí mohou občané nalézt na stránkách Radničního listu Beroun, Podbrských novin, Berounského deníku, Zdických novin, Medicentrum Beroun, Nemocnice Beroun Nemocnice Hořovice, České stomatologické komory,“ upozornila Dana Wenzlová ze stomatologické komory.