Strach z trestu za spáchání dopravní nehody je u mnohých řidičů zřejmě silnější, než strach z trestu za ujetí od ní. Někdo propadne panice. Od začátku letošního roku už dopravní policisté evidují desítky nehod, od kterých viníci zmizeli.

Také čtěte: Dožít se sta a více let si zaslouží pozornost

„Nyní pátráme po dvou řidičích, kteří po dopravní nehodě nepostupovali tak, jak jim ukládá zákon. Pátráme po pachateli, který na Husově náměstí v Loděnici poškodil zaparkované osobní motorové vozidlo tovární značky Hyundai IX 20. Řidič z místa dopravní nehody odjel, aniž by prokázal majiteli vozidla svojí totožnost a sepsal s ním záznam o dopravní nehodě pro pojišťovnu," vysvětlila mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

Při další nehodě někdo zase poškodil na parkovacím stání v berounské ulici Nad Paloučkem osobní vozidlo Volkswagen Passat. "Je to hodně nepříjemné, když ráno najdete své auto poškozené," uvedla Renata Šimáková.

Pokud viník ujede od dopravní nehody, při které nebyl nikdo zraněn, jedná se o přestupek. Viník v takovém případě „získá" sedm trestných bodů a blokovou pokutu do tisíce korun. Ve správním řízení pak činí pokuta 2 500–5 000 korun. Za spáchání tohoto přestupku se uděluje i zákaz řízení motorových vozidel, a to na 1 - 6 měsíců. Délka zákazu se odvíjí od toho, zda dotyčný už od nehody ujel a kolikrát během roku.

Nepřehlédněte: Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

„Za neposkytnutí první pomoci při dopravní nehodě se zraněním hrozí viníkovi či viníkům trest odnětí svobody. Pokud řidič od takové nehody ujede, jde o trestný čin se sazbou odnětí svobody až na pět let," vysvětlila Marcela Pučelíková.

Povinnost poskytnout potřebnou pomoc platí i pro řidiče s účastí na dopravní nehodě, kterou nezavinil.