Jen školní taška stojí až 1400 korun. Malé procento rodičů si proto kvůli začátku nového školního roku musí vzít malý úvěr.

„Jsem samoživitelka se třemi dětmi. Nejmladší Klárka jde do první třídy a jen ty nejzákladnější školní potřeby pro všechny tři potomky mě vyjdou minimálně na deset tisíc korun. Každý z nich musí mít i přezůvky a na tělocvik do školy triko, kraťasy, ponožky, cvičky nebo tenisky do tělocvičny s bílou podrážkou a botasky na ven. K tomu teplákovou soupravu. Přes léto dětem vyrostla noha, takže jim musím všechny boty koupit nové. Nezbývá mi, než si v bance na to všechno půjčit peníze,“ uvedla Kamila Benáková z Berouna.

Eliška Losenská
Posílejte hlasy favoritům, Princ a princezna Deníku

Ceny školních pomůcek se navíc každoročně zvyšují. Stoupají ceny sešitů, modelíny, penálů, pastelek, štětců i aktovek.

„Mně se některé školní pomůcky podařilo letos nakoupit ještě za loňské ceny. Ale vše opět zdražilo. Když srovnám současné ceny s těmi před deseti lety, je to velký rozdíl. Tehdy jsme batohy prodávali kolem tisícikoruny a nyní jsou za čtrnáct set,“ upozornila majitelka obchodu se školními pomůckami na Husově náměstí Eva Libišová s tím, že rodiče přesto u aktovky hledí více na kvalitu než na cenu.

V Berouně letos usedne do lavic v prvních třídách celkem 252 prvňáků. Nejvíce jich přijde do Jungmannovy základní školy, a to 86. Nejméně prvňáčků bude mít z berounských škol Základní škola Závodí. Do první třídy sem přijde 25 dětí.

Město všem prvňákům věnuje na začátku školního roku speciální berounské omalovánky.

Kolik stojí výbava pro prvňáka?Zdroj: Deník

V sousedním Králově Dvoře otevřou 4. září pro prvňáčky čtyři třídy. Ve dvou zdejších školách usedne do lavic v prvních třídách celkem v 112 chlapců a děvčat. Což je pravděpodobně nejvíce v historii města.

„V počapelské základní škole budeme mít dvě první třídy po šestadvaceti žácích a v králodvorské otevíráme také dvě třídy, ve kterých bude po třiceti dětech. Celkem tak letos máme sto dvasnáct prvňáků,“ vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil.

V Králově Dvoře vedení škol rodičům starosti s nákupem školních pomůcek částečně ulehčí. Děti dostanou balíčky, v nichž je povinné vybavení do pracovního kufříku na výtvarnou výchovu, a také pracovní sešity.

V současné době jsou v berounském regionu čtyři kruhové objezdy. V Berouně je u přivaděče na dálnici D5 a u autobusového nádraží, v Králově Dvoře u supermarketu Albert a v Hořovicích u obchodní zóny Na Valdeku.
Některé křižovatky nahradí kruhové objezdy

„Škola dceři loni, když byla v první třídě, poskytla téměř vše, co potřebovala. My jsme kupovali jen aktovku, obaly, věci na tělocvik a nějaké drobnosti. Letos budeme muset výbavu do kufříku dokoupit,“ poznamenala Michaela Bonová z Králova Dvora.