Obyvatelé domů v okolí firmy Saint Gobain v Králově Dvoře se bojí o své zdraví. Jsou totiž přesvědčeni, že silný zápach, který neustále uniká z její slévárny, jim ho systematicky ničí. Přestože si už několik let na silný zápach stěžují vedení města i firmy, k lepšímu se podle nich nezměnilo nic. „Pořád jen slibují a slibují. Nic se ale neděje. Ve středu unikal z fabriky zápach opět, a to několik hodin. Museli jsme ho dýchat od sedmi až do deseti hodin večer. Lidi si zase stěžovali na pálení očí, bolesti krku a hlavy,“ řekl Pavel Čief z Králova Dvora, který v těchto případech vždy trpí silnými migrénami.

Podle Libuše Wehle, která v blízkosti fabriky také žije, mají v poslední době téměř pravidelný únik zápachu na svědomí zaměstnanci. „Smrdí to pokaždé, když otevřou vrata provozu. Přitom mají být zavřená. Neustále volám do Saint Gobainu panu Kytlerovi, který nám slibuje, že vše napraví, ale je to stále stejné,“ poznamenala Libuše Wehle.

Podle obyvatel postižené lokality byla ve středu otevřená všechna vrata. Mistr to měl zdůvodnit tím, že musí vyvětrat, že přeci nenechá své lidi otrávit. „My už opravdu nevíme kudy kam. Ten smrad je vážně nesnesitelný. Po půl hodině pobytu na zahradě mě začně silně bolet hlava. Problém se zápachem ze Saint Gobainu nám nepomohla vyřešit ani Česká inspekce životního prostředí,“ dodává Libuše Wehle nešťastně.

Lidé podezírají starostu, že únik zápachu řeší jen naoko

Nesnesitelný zápach, který uniká ze slévárny firmy Saint Gobain v Králově Dvoře, je zdrojem problémů mezi obyvateli města a vedením podniku. Lidé už nevědí kudy kam.

Zášť obyvatel centra Králova Dvora proti provozu slévárny Saint Gobain se stále stupňuje. Smrad, který uniká z jejího areálu, působí lidem žijícím v blízkosti fabriky zdravotní problémy. Přestože s vedením firmy tento problém řeší obyvatelé nejvíce zatížené lokality už roky, k nápravě situace a zlepšení soužití lidí s fabrikou nedošlo.

A jak se v problému angažuje město? Co pro spokojený život obyvatel domů kolem Saint Gobainu dělá jeho vedení? Podniká starosta Králova Dvora Karel Mencl opravdu maximum, aby byl problém, který roky jeho voličům znepříjemňuje život, odstraněn? „S vedením Saint Gobainu jednám o únicích smradu opakovaně. Stejně tomu bylo i v posledním případě, na který jsem byl upozorněn kolem půl desáté. Po dvaceti minutách příčinu zápachu odstranili. Druhý den ráno jsem se pak vydal za generálním ředitelem Saint Gobainu a o problému jsem s ním mluvil. Protože se chystá na dovolenou, domluvili jsme si další schůzku, až se z ní vrátí. Slíbil mi ale, že zajistí, aby se vrata provozu neotevírala. Hned po mé návštěvě svolal generální ředitel poradu, na které problém řešil,“ popsal starosta Králova Dvora Karel Mencl kroky, které v případu podnikl.

K jeho slovům se ale obyvatelé centra města staví skepticky. Tvrdí, že už podobná slova a sliby poslouchají moc dlouhou dobu na to, aby jim věřili. Podle nich řeší starosta města problém s fabrikou jen naoko a zápach ze Saint Gobainu uniká s jeho tichým souhlasem. „Jsem o tom přesvědčená. A nejen já, i ostatní lidé si to myslí. U našeho starosty je totiž na prvním místě on, pak podnikatelé a teprve potom jsme my obyčejní lidé,“ říká Libuše Wehle. Podle vedení Saint Gobainu není odstranění zápachu, který vzniká při výrobě na ruční formovně, jednoduché.

„O tom, jaké kroky v tomto směru podnikáme, jsou obyvatelé lokality informováni. Děláme testy na novou pryskyřici, díky které by se zápach odstranil,“ vysvětlil mluvčí Saint Gobainu Lukáš Kytler.