„Počítáme, že by mohlo být kolem 42 žádostí rodičů o odklad,“ uvedla mluvčí Městského úřadu v Berouně Jitka Soukupová.

Letos zažila největší nápor dětí Jungmannova základní škola, do které se zapsalo 104 dětí. Vedení školy sice počítá s devatenácti odklady, ale i tak by mělo být ve třech prvních třídách 84 dětí. Loni jich nastoupilo 67.

V současné době má Beroun bez mála dvacet tisíc obyvatel a kapacita místních škol se naplňuje. To je také důvod, proč město počítá s přístavbou nového školního pavilonu v areálu základní školy v Preislerově ulici a s rekonstrukcí základní školy na Závodí. „Dostáváme se na populační špičku a musíme být na to připraveni. Na obě investiční akce žádáme o přidělení dotace, pokud je ale nezískáme, budeme projekty realizovat z vlastních zdrojů. Případně s využitím úvěru,“ uvedl starosta Berouna Ivan Kůs s tím, že za pár let přibude ve městě kolem 2500 nových bytů.

Do úklidu se pouštějí děti i dospělí. Ilustrační foto:
Beroun pořádá hromadnou úklidovou akci

Výstavba nového školního pavilonu v areálu základní školy v Preislerově ulici je první vlnou investic do školství, která přinese zhruba dvě stě nových míst. V základní škole na Závodí město počítá s celkovou rekonstrukcí budovy včetně nové tělocvičny a jídelny. „Investice do školství nejsou vyhozené peníze. Beroun se za poslední roky hodně rozrostl,“ poznamenala Taťána Tůmová.

Velký nával byl u zápisů také v Králově Dvoře. Zde bude letos v prvních třídách rekordní počet dětí. „Předpokládali jsme, že jich letos bude daleko více než loni. Až dostavíme nový školní pavilon, budeme mít pět prvních tříd. Dvě v počapelské a tři v králodvorské škole. Do té se přihlásilo 63 dětí. Do té doby budou v králodvorské škole dvě první třídy po třiceti až jedenatřiceti žácích. V lednu příštího roku a možná i dříve, pak po domluvě s rodiči, děti v těchto dvou třídách rozdělíme do tří," vysvětlil starosta Králova Dvora Petr Vychodil s tím, že v počapelské škole bude ve třídách kolem pětadvaceti až osmadvaceti dětí. Což je také rekordní stav.

Ilustrační foto.
Aubrecht: O body se popereme

V příštím školním roce musí totiž představitelé Králova Dvora umístit v prvních třídách i několik žáků ze sousedního Trubína. „Tím se nám vše výrazně zkomplikovalo," poznamenal starosta Králova Dvora.

Představitelé města nyní v souvislosti s novým školním rokem řeší ještě jiný problém. V základní škole v Jungmannově ulici se mají v září otevřít dvě první třídy. Ale město bude mít k dispozici jen jednu. Ta druhá padne za oběť rozšíření kapacity jídelny kvůli novému pavilonu. „Provizorní plán, jak ji zabezpečit máme. Vhodné prostory už jsou i vybrané. Využijeme keramickou dílnu či tělocvičnu," podotkl Petr Vychodil.

Město Králův Dvůr před zápisy do prvních tříd vymezilo pro základní školy školní obvody. Ty zhruba neakceptovali rodiče čtrnácti dětí a přivedli je k zápisu místo do počapelské do králodvorské školy. „Protože nepatří do spádové oblasti této školy, její ředitel musí rodiče vyrozumět o tom, že v září nastoupí do druhé králodvorské školy, anebo si mohou vybrat jinou," upozornil starosta Králova Dvora.

Diváci viděli vzrůstající úroveň hokeje žen
Diváci viděli vzrůstající úroveň hokeje žen