Po několika letech se tyto děti, jejich rodiče i lékaři a zdravotní sestry setkali v parku hořovického zámku.

Pozvání na sobotní Zahradní slavnost přijala i rodina Rottova – Jenčova. Maminka s tatínkem na setkání přišli se svými tříletými dvojčaty Filípkem a Nikolkou. „Děti se narodily o dva měsíce dříve, přesně ve třicátém třetím týdnu," uvedla maminka dvojčat Jana Jenčová s tím, že v hořovické nemocnici byla s dětmi po porodu celý měsíc.

První týdny 
po porodu
Jak dále Jana Jenčová sdělila, v prvních dnech její děti dostávaly výživu sondou, neuměly sami jíst. „Po čtrnácti dnech jsme začínali s kojením a po dvou měsících jsme šli domů," popsala první týdny po porodu Jana Jenčová, která péči lékařů a sester hořovického neonatologického oddělení označila jednou větou: „Byla jsem nesmírně spokojená."

Nikolka s Filípkem nebyli jediní, kteří si v sobotu odpoledne užívali her v zámeckém parku. Přišlo sem několik desítek dalších chlapců a holčiček. Mezi nimi byl i šestiletý Matouš a tříletý Šimonek.

O mladšího z bratrů také pečovali v hořovické nemocnici. „Syn se narodil v sedmadvacátém týdnu a měl 1260 gramů. Narodil se v pražské porodnici U Apolináře, ale po nějaké době jsme se nechali převézt do Hořovic k primářce Dokoupilové, kde se o nás moc pěkně postarali. Za nějaký čas jsme byli připravení na cestu domů," popisuje dobu před třemi lety Monika Kavalírová z Komárova.

Akci připravili zástupci neonatologického oddělení Nemocnice Hořovice. Příští rok ji hodlají zopakovat.