Za účasti garantů projektu Cemach, představitelů mezinárodního křesťanského sdružení ICEJ a dalších významných osobností se ve středu uskutečnilo v aule berounského gymnázia setkání studentů. Jeho součástí byla prezentace soutěžních prací.
„Letošní ročník jsme pojali ve znamení mod
erního Izraele, jehož historie je provázána i s tou naší," říká zástupkyně ředitele berounského gymnázia Marie Poledníková.

Studenti soutěží ve třech disciplínách, a to v literární, výtvarné a multimediální.
„Naši studenti ve výtvarné disciplíně nesoutěží, protože nejsme na výtvarnou výchovu zaměření," poznamenala Marie Poledníková.

Studenti berounského gymnázia připravovali internetové stránky zaměřené na různá témata jako je kultura, zeměpis, politika, armáda a podobně.

„V té literární části si vybírají témata ze současného Izraele. Jak v něm žijí mladí lidé, jaké tam jsou možnosti práce, cestování a podobně. Dnes mají patnáctiletí studenti před svými spolužáky prezentaci svých internetových stránek. na kterých pracují půl roku," vysvětlila zástupkyně ředitele berounského gymnázia.
„Zjistilo se, že česká populace nemá představu o tom, jak to v současném Izraeli vypadá a jak se v něm lidem žije. Proto vznikl tento projekt pro školy," uvedl producent projektu Cemach Vojtěch Sládek.

Projekt je financovaný Visegrádským fondem a má studentům ukázat vlídnou tvář této vyspělé země.
„Berounské gymnázium je jedno z nejlepších v republice a my si moc vážíme toho, že se do projektu s takovou vervou zapojili jak studenti, tak místní pedagogický sbor," poznamenal Vojtěch Sládek.

Do projektu se zapojilo z Berouna celkem 32 studentů, „Ze všech států střední Evropy pak tisíce dalších" dodává Vojtěch Sládek.

Vítězové se podívají do Jeruzaléma, nebo Tel-Avivu, případně obdrží věcné ceny, jako jsou například tablety, nebo elektronické čtečky.