Čísla hovoří jasně. Návštěvnost českých hradů a zámků v posledních letech stoupá, mezi lidmi jsou čím dál tím oblíbenějším místem pro výlety. Platí to také pro hrad Točník a sousední Žebrák.

Ilustrační foto
Atleti v neděli změří síly na berounském oválu

„Poslední dvě sezony patřily k těm lepším, tak doufám, že to letos bude podobné," věří kastelán obou hradů Petr Zemánek. „Loni oba hrady navštívilo celkem 42 182 návštěvníků, z toho na Žebráku zavítalo 9 643 a na Točník 34 539 návštěvníků," doplnil.

Zemánka kromě počtu návštěv těší i fakt, že lidé se naučili chodit k hradům, aniž by jej navštívili. „Jdou se třeba jen podívat na medvědy v hradním příkopu, na přilehlou Medvědí stezku se soutěží, na ovčí ohrady, na Portál Jeronýma Pražského nebo se jdou jen po okolí projít se psy. Jsem rád, že i okolí hradu může být přirozeným prostorem a vést k zastavení, aby lidé nespěchali. Rád vidím, jak nejen oni vkročí do krajiny, ale že i krajina si je sama nalezne a zanechá v nich svůj otisk," podotkl.

Ve Zdicích pokračuje oprava kostela Narození Panny Marie, která odstartovala letos v březnu.
Oprava kostela ve Zdicích pokračuje. Spolkne téměř dva miliony korun

Okolí Točníku tvoří podle kastelána hráz venkovské krajiny vůči blížícímu se příměstskému prostoru města Žebrák. „Toto hrozící nebezpečí ústící ve splývání katastrů vesnic v podivnou hmotu správní orgány a CHKO Křivoklátska zcela vědomě přehlíží," upozornil Zemánek.

Hradní příkop a medvědi

Točník ovšem nestojí za návštěvu jen kvůli oblíbeným medvědům v hradním příkopu. Na druhém nádvoří je na pódiu výstava o filmování se srovnávacími fotkami, v Purkrabském paláci najdete výstavu Bellifortis o válečné knize bavorského Leonarda s napoleonským dělem, ve sklepení Královského paláce visí televizní obrazovka, na níž můžete vidět a slyšet kolonii netopýrů a v sakristii kaple Sv. Bartoloměje jsou vystaveny modely typologie českých hradů.

„Chystáme ale i další překvapení," uvedl Petr Zemánek s tím, že na návštěvníky sousedního Žebráku zase čeká výstava modelů hradů a výstava kompozice Dalekohled od Martina Ceplechy.

Běžíme na hrad

Na Točníku se až do září uskuteční i celá řada krátkodobých akcí. V sobotu 20. května se hrad zapojí do běžeckého seriálu Běžíme na hrad. Tratě jsou vedené převážně v terénu na loukách a lesních cestách. Běžce provedou krásnou přírodou s nenáročnými a táhlými výběhy s cílem před hradní bránou. Raritou je pak běh ve středověkém brnění.

Pohádkový hrad, dobové slavnosti a festival

V červnu se během akce Pohádkový hrad představí divadelní a šermířské soubory, kouzelníci, kejklíři, známí kreslíři a karikaturisté i orientální tanečnice. Za zmínku stojí i noční koncertní maraton Slunkatoč na oslavu letního slunovratu. V červenci jsou v plánu dobové slavnosti Na dvoře Rudolfa II. a tradiční hudební festival České hrady.cz.

Kastelán Petr Zemánek přiblížil opravu krovu Královského paláce hradu Točník
Pozorování noční oblohy z Točníku je nevšední zážitek, říká kastelán

Romeo a Julie

„Na srpen plánujeme divadelní představení Romeo a Julie v podání uskupení Old Stars, středověké slavnosti Okořské gardy, poutní mši ke Sv. Bartoloměji, Netopýří večírek či tajemnou Hradozámeckou noc. V září už nám zůstává jenom indiánské obležení Točníku," dodal k programu kastelán Petr Zemánek.

Hvězdný jarmark s panem Morgensternem

Celá řada kulturních a místopisných akcí se koná také v Kafé Baru Bárka pod hradem Točník. Dnes se tam od 20 hodin koná Hvězdný jarmark s panem Morgensternem, což je autorské scénické čtení s hudbou a pantomimou z díla básníka Christiana Morgensterna. Přednesu se ujme Michal Sýkora, hudební doprovod obstarají Joe Kučera s Jiřím Polydorem.

„Myslím si, že půjde o skutečný zážitek. Osobně znám jazzmana Joe Kučeru z několika vystoupení, a to už mi samo o sobě stačí k návštěvě. Máme se na co těšit," dodává k akci Petr Zemánek.

Hrad Točník je do konce května otevřený vždy od úterý do neděle od 10 do 18 hodin. Od června do konce prázdnin bude přístupný od 9 do 18 hodin. Sousední Žebrák s vyhlídkou do širokého okolí z hlavní věže je otevřený v sobotu a neděli od 10 do 17 hodin, od června do konce prázdnin jej lze navštívit od 10 do 18 hodin.