Do hořovického aquaparku chodí návštěvníci už v dopoledních hodinách. V úterý, kdy teploty dosahovaly téměř 35 stupňů Celsia, se kolem 16. hodiny v areálu nacházelo kolem 250 lidí. „Do aquaparku jsem zavítala s vnukem, který se tady pokaždé vydovádí. Hlídat ho nemusím, plavat už umí. Já si občas zajdu na chvíli zaplavat do velkého bazénu s dráhami," prozradila Ivana Štorková.

Právě pětadvacet metrů dlouhý bazén je jedním ze čtyř bazénů, které jsou v Hořovicích k dispozici. Pro děti je určen ten s umělou skálou, dále se tu najdete bazén pro neplavce s houpacím lanem, skluzavkou, s ostrůvkem a vodním hřibem a také menší bazén s masážními lůžky, chrliči vody a dnovým vzduchovým roštem. Oblíbený je tobogan s délkou téměř devadesát metrů.

Závod světového poháru GrandPrix Beroun ve skateboardingu pořádá Tomáš Vintr.
Beroun opět přivítá skateboardovou elitu


„Letos jsme ze stavebního hlediska stejně jako v předchozích letech prováděli jen opravy a údržbu," sdělil Berounskému deníku Jaroslav Pelán, ředitel Městské správy bytového a nebytového fondu, která hořovický aquapark provozuje.


Změn ale doznalo občerstvení. „Nebylo zrovna nejlepší, proto jsme si zajistili tři nové stánky s běžnou nabídkou, jako je párek v rohlíku, hranolky, zmrzlina či další sladkosti pro děti," dodává Jaroslav Pelán.

Jaroslav Pelán zároveň prozradil, kdy je provozování aquaparku výdělečné. „Náklady jsou závislé na počasí. Aby se provoz vyplatil, potřebujeme asi dvanáct tisíc návštěv za sezonu. Loni k nám zavítalo něco málo přes jedenáct tisíc lidí, což je taková hrana, kdy je aquapark výdělečný nebo prodělečný," dodal ředitel Městské správy bytového a nebytového fondu.

Podobná situace jako v Hořovicích panuje také ve Zdicích, kde je koupaliště otevřené denně od 10 do 19 hodin. „Momentálně tady máme něco málo přes 370 lidí. Počet ale ještě vzroste, protože teď je vstupné levnější," hlásila pokladní asi dvě hodiny před koncem úterní otevírací doby.

Návštěvníci, kteří přijdou až po 16. hodině zaplatí takřka poloviční vstupné. Dospělí zaplatí za běžné vstupné 95 korun, zlevněné činí 50 korun. Slevy se vztahují i na dětské či rodinné vstupné. Pro zájemce, kteří plánují zdické koupaliště navštěvovat častěji, se vyplatí permanentka na deset vstupů.

Parkovací místa přímo u areálu ani zdaleka nestačila, spousta lidí musela nechat svůj vůz zaparkovaný podél hlavní silnice i desítky metrů od vstupu na koupaliště. „My jsme měli na parkování štěstí. Viděli jsme ale lidi, kteří museli auto zaparkovat až u sportovní haly," řekla Michela Voráčková.

Ilustrační foto.
Parkující auta dělají hasičům problémy

V horkých dnech je plné lidí rovněž venkovní koupaliště v Berouně, které je v provozu od 10 do 19 hodin. Dospělí zaplatí za celodenní vstupné šedesát korun, po 16. hodině pětačtyřicet. Děti od šesti do devíti let mají vstupné za pětadvacet korun a do patnácti let za pětačtyřicet. „Za použití skříňky v šatně návštěvníci zaplatí patnáct korun a za zapůjčení zámku musí zaplatit vratnou zálohu padesát korun," upozornila mluvčí berounské radnice Jitka Soukupová.


Technické služby Beroun letos zajistily jen nejnutnější opravy, protože koupaliště čeká rozsáhlá rekonstrukce. Nejen na Berounsku budou vodní plochy v obležení pravděpodobně i v příštích dnech. Podle meteorologů se budou teploty pohybovat kolem třiceti stupňů a více jak o víkendu, tak začátkem příštího týdne.