Ústav archeologické památkové péče Středních Čech si pro návštěvníky připravil několik nových zajímavostí. Na co se mohou návštěvníci informačního centra letos těšit jsme se zeptali ředitelky ÚAPPSČ Ireny Benkové.

Jaká je dosavadní návštěvnost zámku? Je porovnatelná s loňským rokem?
Letošní sezónu jsme již tradičně zahájili oslavou keltského svátku Beltain, na níž dorazilo zhruba 1 200 návštěvníků. Vzdělávacími programy nám během května a června prošlo více jak 800 dětí, i s běžnými návštěvníky tak jsme někde okolo čísla 3 500. Oproti loňsku tedy návštěvnost lehce stoupá.

Jsou tady prázdniny, co zajímavého čeká na turisty při návštěvě nižborského zámku?
Kromě stálé interaktivní multimediální expozice věnované životu Keltů, kde návštěvníci mohou prostřednictvím expozice i filmu proniknout do světa před dvěma tisíci let, a dočasné výstavy s předměty z našich záchranných archeologických výzkumů jsme v letošním roce pro návštěvníky připravili novinku. V přízemí zámku se mohou na pár chvil v Kelty proměnit, a to díky naší převlékárně. Několik ženských i mužských oděvů v různých velikostech jsme ušili na základě skutečných archeologických nálezů a zhotovili je z původních materiálů, jako jsou len a vlna. Některé ze součástí oděvů jsou dokonce ručně tkané a barvené přírodně, rostlinami. Malí i velcí návštěvníci tak s námi mohou okusit, jaké to bylo „v kůži Keltů".

Jaké akce se už v letošním roce na zámku konaly a jaké máte ještě v plánu? Na co budou zaměřené?

První akcí byl výše zmíněný Beltain, který je vždy plný historických řemesel, hudby a dobré nálady. Zapojili jsme se také do Noci kostelů a provedli návštěvníky nejen kostelem Povýšení sv. Kříže, který je součástí nižborského zámku, ale připravili jsme si pro ně i přednášku na téma Od Keltů ke křesťanství. Z velkých akcí již začínáme připravovat Samhain, který se bude konat 22. října a stejně jako Beltain bude provázen nejen řemesly a ukázkami keltského života, ale i zábavným programem.

Na mnoha památkách se pro školáky konají edukační programy, je tomu tak i u Vás?
Samozřejmě nabízíme i edukační programy pro školy, konkrétně program Pravěk hrou. Během něj se děti dozvědí nejen mnoho zajímavostí o pravěku, například jak se jedlo, bydlelo nebo oblékalo, ale také, odkud tyto informace vlastně čerpáme. Veškeré činnosti si děti mohou vyzkoušet, odnesou si tak nejen nové vědomosti a dovednosti, ale i zážitky. Jak dlouho už je informační centrum v objektu nižborského zámku?

Jak se od té doby rozšířila jeho expozice?

Informační centrum keltské kultury bylo Ústavem archeologické památkové péče zprovozněno v roce 2004 jako součást velkého grantu Keltská Evropa. Od té doby se expozice rozrostla o dočasné výstavy, které se konají v přízemních prostorách druhého nádvoří, větší a pestřejší oslavy keltských svátků i o již zmiňovanou převlékárnu.

Jezdí do informačního centra také cizinci? Odkud jsou a z jaké největší dálky už přijeli?
Cizinci nás samozřejmě také navštěvují. Nejčerstvěji nás asi překvapily dvě mladé Australanky, které dorazily na letošní Beltain. O všechno se velmi zajímaly, ptaly se nás na mnoho informací a celkově máme pocit, že si svátek opravdu užívaly.

Kolik lidí v loňském roce zámek navštívilo? Myslíte, že letos to bude podobné a nebo, že jich bude více?
V loňském roce to bylo okolo 8 000 návštěvníků a podle aktuálních čísel stále ještě v začátku sezóny to vypadá, že letos toto číslo předčíme. Rozhodně jsme tedy spokojeni.

Čekají zámek anebo výstavní prostory v dohledné době nějaké stavební úpravy?
Čekají, chystáme velké změny. Plánujeme nejen nové výstavy i novou stálou expozici, ale také rozšíření výstavních prostor, nové edukační programy a celkově zcela novou koncepci v souladu s evropskými muzejnickými i didaktickými trendy. Návštěvníci se rozhodně mají na co těšit.

Co se nejvíce návštěvníkům zámku líbí? Jak prohlídku expozice hodnotí?
Po většinou se setkáváme s kladným hodnocením. Návštěvníci často uvádějí, že je vlastně vůbec překvapilo, jak vyspělí Keltové byli, že život v pravěku si představovali úplně jinak. Oceňují také interaktivitu expozice.

Neplánujete na zámku také noční prohlídky jako tomu je na hradě Karlštejn?
V současné době zatím nic takového neplánujeme, ale jak se říká, člověk by nikdy neměl říkat nikdy.