Letos se přišlo podívat kolem dvou tisíc návštěvníků. Výkony soutěžících hasičů a doprovodný program si nenechaly ujít zejména základní a také mateřské školy. Při této akci se představily všechny složky integrovaného záchranného systému, a to hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři.

„Letos zde máme celkem třináct soutěžních týmů. Jsou zde hasiči z Kladna, Příbrami, Hořovic, Nymburka, Mladé Boleslavy a další. Máme zde také tři hostující týmy z Karlovarského a Plzeňského kraje a Prahy," uvedl za pořadatele Ondřej Rácz.

Čeští fanoušci. Ilustrační foto.
Češi dokazují, že jsou hokejovým národem

Každý soutěžící tým si vylosoval pořadové číslo, které mělo vlastní scénář nehody. Jaký bude, se hasiči dozvěděli až na place těsně před výkonem. Hořovičtí hasiči měli scénář situace, kdy vyprošťovali z auta, které stálo u svodidel a na jeho střeše leželo střechou dolu další auto. Obhajovali vítězný titul z třetího ročníku soutěže a vedli si velmi dobře.


Návštěvníci dále mohli vidět vyprošťování zraněných lidí při havárii dvou vozidel, na které spadl kmen, nebo kolizi dvou osobních aut, kdy jedno skončilo převrácené na střeše. Ale i další situace.


Každé soutěžní družstvo mělo na záchranu osoby z havarovaného vozidla limit dvacet minut. Kromě toho mohli diváci po celý den na letišti v Tlustici obdivovat historickou i současnou moderní hasičskou techniku, obdobně jako vozidla a vybavení dalších složek integrovaného záchranného systému. Nechyběl ani stan prevence rizik s programem Hasík CZ a soutěže a kvízy na téma ochrany obyvatelstva a požární prevence.


V rámci doprovodného programu hasiči připravili ukázku techniky moderní i historické, zdravotnická záchranná služba předvedla před sanitními vozy a záchranářskou technikou poskytování první pomoci. Policie ČR a Městská policie Hořovice představily svůj preventivní program zaměřený na drogovou prevenci a kyberšikanu.
"Letos zde máme vystavenu také techniku, která byla pořízena prostřednictvím dotací z evropských fondů," uvedl velitel berounské stanice profesionálních hasičů Pavel Šimek.

Myslivci z Honební společnosti Váž byli se svojí prací spokojeni. Úklid černé skládky jim dal zabrat.
Myslivci zlikvidovali černou skládku

„Je to super. Soutěžní ukázky se mi moc líbí. Také jsem nadšený ze zásahové jednotky. Nikdy jsem nic podobného zblízka neviděl," uvedl pro Berounský deník například dvanáctiletý Kamil Potůček z Hořovic.


Velká cena Hořovic se poprvé uskutečnila v roce 2011 a podle všeho byla nápadem tehdejšího velitele zdejších hasičů Hynka Černého. „Tehdy to ale nebyla jen krajská soutěž. Zúčastnily se jí týmy z celé České republiky. Před konáním dalšího ročníku jsme se pak domluvili, že budeme Velkou cenu Hořovic pořádat už jen jako krajskou soutěž," konstatoval velitel hořovické stanice Zdeněk Laube.

Při Velké ceně Hořovic se představily všechny složky integrovaného záchranného systému, a to hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři. Výkony soutěžících hasičů a doprovodný program si nenechaly ujít zejména základní a také mateřské školy.Zdroj: Deník/ Romana Šimková

Při Velké ceně Hořovic se představily všechny složky integrovaného záchranného systému, a to hasiči, policisté a zdravotničtí záchranáři. Výkony soutěžících hasičů a doprovodný program si nenechaly ujít zejména základní a také mateřské školy.Zdroj: Deník/ Romana Šimková