Na Berounsku je v současné době pouze jeden registrovaný psí útulek, a to v obci Bzová. Útulek je součástí místního ekocentra Zvířecí pohoda manželů Karla a Veroniky Novotných, které je zaměřené především na vzdělávání dětí. Ty se zde seznamují s různými domácími zvířaty, jako jsou psi, koně, králíci, ovce a další. Zdejší útulek má kapacitu pro jednoho psa.

V ekoncentru dále trvale žije osm psů. Současná vedra psi zvládají dobře, mají k tomu uzpůsobené podmínky. „Důležitý je dostatek vody a stínu. Toho se jim u nás dostává. Prostory, ve kterých pejsci pobývají, jsou navíc kamenné, takže se v nich pejsci dostatečně ochladí, když potřebují,“ vysvětlila Veronika Novotná. Psi, kteří jsou v dočasné péči zdejšího útulku, netráví čas v kotci, ale pobývají s ostatními psy z ekocentra.

„Po přijetí je pejsek nějakou dobu v karanténě. Jakmile pejska dobře známe a víme, že je vše v pořádku, běhá po dvoře s ostatními psy, které tu máme natrvalo,“ popsala Veronika Novotná s tím, že za rok se podaří umístit přibližně patnáct psů. Společně s manželem plánují rozšířit kapacity útulku. V současné době manželé shánějí pozemek, kde by mohli nový útulek postavit. „Chtěli bychom udělat dva oddělené subjekty, ekocentrum a útulek. Ten musí být někde dál od obce. Myslím, že Hořovicko i Berounsko by útulek potřebovalo. Lidé by ho neměli tak daleko od domova. Navíc by útulek mohli využít lidé, kteří už se o psa nemohou starat, a tak by se snížil počet psů vyhozených na ulici,“ přiblížila Veronika Novotná.

Jiná situace je v rakovnickém útulku. V těchto vedrech v něm pejsci přes den spí a v noci jsou aktivní, kvůli tropickým teplotám mají obrácený režim. Provozovatelé jim dávají takzvanou mokrou stravu, aby zajistili větší příjem tekutin. „Pro nás z toho vyplývá, že každé dvě hodiny vodu měníme a také chladíme místa určená k ležení. Dále v horku přecházíme na „mokré“ krmení, které je pro psy atraktivnější a tím zvýšíme jejich příjem tekutin,“ řekl provozovatel psího útulku v Rakovníku Luděk Březina. Psi tráví dny ve venkovních kotcích. Ti, kteří snáší teploty hůře, jsou umístěni do vnitřních kotců.

„Psy máme ve výbězích. Do vnitřních kotců kde je chladněji umisťujeme pouze psy, na kterých vidíme, že jim výběh nesvědčí, například staré psy a psy takzvaných krátkolebých plemen, kteří mají jisté dýchací problémy dané jejich genetickým založením,“ vysvětlil Luděk Březina.

Ilustrační foto
Sirkou si v přírodě neškrtnete. Ani zapalovačem

A co by doporučili majitelům psích mazlíčků? „Omezit venkovní aktivity a nenechávat psa v uzavřených prostorách jako například v automobilu. Procházky směřovat do brzkých ranních a pozdních večerních hodin, kdy je chladněji a také doporučujeme mít s sebou na procházce při ruce vodu,“ doplnil Luděk Březina.

Horké letní dny se snaží překonat se svými psími svěřenci také v Psím útulku Bouchalka u Buštěhradu, který letos slaví třicet let od založení. „Našim psům je horko, pochopitelně jako lidem. Omezujeme s nimi proto vycházky přes den a venčíme pouze brzy ráno. Psy máme ve venkovních kotcích, které dvakrát denně kropíme. Tím se celé prostředí v kotci ochladí a pes si pak spokojeně lehne a není přehřátý,“ popsala majitelka útulku Eugenie Sychrovská. Co se týká napájení, používají v kotcích sedmilitrové napáječky a vodu zvířatům doplňují dvakrát denně.

„Děláme to tak celý rok, v zimě zase kvůli zamrzání vody,“ řekla chovatelka. Na dotaz, která plemena nejhůře vedro snášejí, odpověděla, že v každém případě všechna krátkolebá, jako jsou boxeři, buldoci nebo mopsové. „S vedrem se na druhé straně lépe vyrovnávají huňáci, kteří mají srst jako tepelnou izolaci a teplem netrpí. Psy v kotcích ale nemáme na přímém slunci, takže se mají dobře,“ dodala Sychrovská.

Stejně jako lidé trpí ve velkých vedrech psi nemocní se srdcem. „Bohužel nám jeden dvanáctiletý svěřenec letos v létě zemřel. Srdíčko to zkrátka nevydrželo. Stalo se to v době, kdy byla ta velká horka,“ dodala majitelka útulku. Co se týká současného stavu psích klientů na Bouchalce, žije jich zde nyní 123, přičemž zhruba osmdesát procent je vhodných k okamžitému odběru.

Správci psího útulku v Dobříši při tropických vedrech areál útulku zavlažují. „Do útulku jezdíme několikrát denně, máme tam připravený zavlažovací systém, kterým chladíme v prostoru. Pomocí zavlažovací hadice také vlhčíme beton. Máme bazén, kde koupeme pejsky, které je možné pouštět z kotce. Na procházkách se psi také koupou. Samozřejmě jim také často měníme vodu,“ uvedla Lucie Oplíštilová z dobříšského psího útulku s tím, že psi mají dobře postavené kotce, které jim poskytují stín po celý den.

Účastníci Hořovické heligonky si svá vystoupení obravdu užívali. K vidění byla i výstava historických nástrojů.
OBRAZEM: Hořovická heligonka představila svůj 41. ročník