Lidé se i přes mnohá upozornění a varovné cedule vydávají do zakázaných míst a platí za to zraněním, v nejhorších případech smrtí. Výjimkou nejsou ani případy, kdy zde lidé ukončili život sebevraždou. K pondělnímu pádu osoby do lomu Velká Amerika vyjížděla posádka rychlé lékařské pomoci Trans Hospital Plus Řevnice.

Na místo vyjely i ostatní složky integrovaného záchranného systému včetně vrtulníku. „Po příjezdu na místo a nalezení pacienta lékař konstatoval smrt. Zranění byla neslučitelná se životem," sdělil ředitel řevnických záchranářů Bořek Bulíček. Událost šetří Policie ČR.

Záchranáři ze Řevnic vyjíždějí do lomu Velká Amerika několikrát do roka. „Byli jsme přivoláni k několika úrazům, došlo k nim i v lomu Malá Amerika," prohlásil Bořek Bulíček s tím, že letos bylo úrazů méně než v předchozím roce.

Zároveň ale připomněl další tragický případ letošního roku, kdy zde zemřel mladík. „Při skoku do vody se uhodil do hlavy o skálu. Pád nepřežil," sdělil ředitel rychlé lékařské pomoci Trans Hospital Plus Řevnice. Jak dále uvedl, lidé nevolají záchranáře ke všem případům. Řadu lehčích zranění řeší odjezdem k lékaři. Tím se snaží vyhnout policejnímu vyšetřování.

Terén lomu Velká Amerika záchranáři znají velmi dobře. Pravidelně se zde konají cvičení, kterých se účastní i hasiči a letecká záchranná služba. Záchranáři a hasiči jsou navíc vybavení technikou, díky které se dostanou na těžce přístupná místa. Podle zástupců Trans Hospital Plus Řevnice k záchraně lidí přispívá i velmi dobrá spolupráce se zástupci společnosti Lomy Mořina, kteří při záchranných akcích a cvičeních vycházejí ve všem vstříc.