Majitelé autovraků se stále snaží vyzrát na úřady. Přestože musí být podle nového zákona o odpadech každý autovrak ekologicky zlikvidován, blokují nepojízdné rachotiny ve městech parkovací místa i komunikace. „Nepojízdná auta nám ve městě blokují parkovací místa. Nejhorší situace je na sídlišti Nad Stadionem. Jejich vyhledávání mají na starost naši hasiči. Během letošního roku narazili na sedmadvacet aut, které nesplňovaly podmínky pro provoz na komunikacích,“ upozornil místostarosta Králova Dvora Petr Vychodil. V Berouně má vyhledávání autovraků na starost městská policie.

Majitel vraku má dva měsíce

Na každý nalezený autovrak se vylepí výzva. O jejím nalepení je pořízena i fotodokumentace. „Vlastník nepojízdného vozidla má ze zákona na jeho odstranění dva měsíce. Když ho na stejném místě nalezneme i po dvou měsících, necháme vrak odtáhnout a jeho majiteli pak vyúčtujeme náklady vynaložené na jeho ekologickou likvidaci,“ informoval Petr Vychodil. V některých případech je ale rachotina odtažena hned. „Většinou nás na ně upozorní občané. Než na něj vylepíme výzvu, musíme nejprve zhodnotit, zda neohrožuje provoz na komunikaci či životní prostředí. V případě, že ano, tak se odstraní vrak dříve.

Finanční náklady účtované za odtažení a následnou ekologickou likvidaci vraku v některé z pověřených šrotařských sběren se většinou pohybují kolem dvou tisíc korun.

Odhalit vlastníka není jednoduché

Podle vyjádření vedoucího Městské policie v Berouně ale není nijak jednoduché majitele vraku odhalit. „V případě, že nejsou na nepojízdném autě už registrační značky, nebo je nečitelné číslo motoru či karoserie, jeho majitel se velmi těžko zjišťuje,“ upozornil vedoucí Městské policie v Berouně Pavel Novák.

Během měsíce července nechali králodvorští hasiči z ulic města odtáhnout dva odstavené vozy. V Berouně skončilo na přívěsu odtahové firmy během letošního roku deset autovraků. U některých se majitele i přes velké úsilí nepodařilo nakonec odhalit.

 

Podle nového zákona o odpadech musejí majitelé vozů, které už po technické stránce nevyhovují provozu na pozemních komunikacích, zajistit jejich ekologickou likvidaci. „Tu jim provedou vpověřených sběrnách. Zaplatí za ni od šesti set do tisíce korun. Ve sběrně jim také vystaví potvrzení, které potřebují kodhlášení vozu. Bez potvrzení o ekologické likvidaci nebude jejich vozidlo vyřazeno zevidence,“ upozorňuje vedoucí odboru dopravy Městského úřadu Beroun Jaroslav Adášek.