Nadšenci ze Zaječova barokní budovu nejprve zachránili před demolicí, nyní se snaží o to, aby ji mohli co nejdříve využívat lidé z obce i okolí. Vzniknout zde má nejen posilovna, ale i klubovna, multifunkční sál a mohlo by zde být například i informační centrum.

Za obnovou budovy stojí občanské sdružení Zděná. Kdo by se chtěl o záchraně Zděné dozvědět více, má jedinečnou možnost v neděli 23. listopadu, kdy ČT2 odvysílá v 18.15 dokument s názvem Pod střechou. V něm se režisér Jan Foukal zaměřil právě na záchranu bývalého hostince v Zaječově a na odhodlání lidí, kteří se o ni snaží.

Neobyčejná energie
Zaječovští se se svým projektem tak zařadili do akce s názvem Příběh neobyčejné energie. Jak uvedl za občanské sdružení Zděná Aleš Krajdl, je to pro všechny vyvrcholení dosavadního snažení.

„Je to odměna pro nás pro všechny. Když jsme se přihlašovali, tak jsme nevěřili, že bychom mohli v tak obrovské konkurenci uspět," prohlásil Aleš Krajdl a doplnil, že do akce se původně přihlásilo pět set různých projektů z celé republiky. „Moc jsme si přáli dostat se do osmičky, to se nám nyní podařilo," pokračuje Aleš Krajdl.

Podpořte Zaječovské
V cyklu osmi dokumentárních filmů mohou lidé sledovat příběhy neobyčejného nadšení. Každý z osmi projektů získá sto tisíc korun. Další finanční podpora může přijít v rámci hlasovací soutěže. Zaječovský projekt může podpořit každý, a to odesláním dárcovské SMS ve tvaru ENERGIE 6 na číslo 906 11 09, a to až do 6. prosince. Podrobnosti najdou zájemci na www.zdena-zajecov.estranky.cz.

A jak by získané finanční prostředky Zaječovští použili? Například na nová okna. Budovu hodlají co nejdříve zpřístupnit, alespoň částečně by se tak mohlo stát už v příštím roce.
Nedělní vysílání zaječovského projektu doplní akce, která se koná v ten samý den přímo v obci. V 17 hodin začíná ve velkém sále lidového domu beseda s režisérem Janem Foukalem . Ta je spojená s promítáním soutěžního dokumentu.