Základní škola, kterou v letošním roce navštěvuje 538 dětí, pořádá tyto branné dny pro své žáky pravidelně.

„Branné dny pořádáme v naší škole jednou do roka. Jsou vždy dva a děti při nich vidí ukázky výcviku psů od místního kynologického sdružení. Zdičtí hasiči je zase seznámí se svým vybavením, s první pomocí a vysvětlí jim, co se děje při poplachu. Kromě toho také navštíví místní Army muzeum, kde jim jeho členové předají informace o vystavené vojenské technice," uvedla k dvoudenní školní akci zástupkyně ředitele zdické základní školy pro první stupeň Jitka Palanová.

Druhý branný den školáci tráví tradičně pochodem, při kterém plní venku různé úkoly, překonávají překážky a řeší problémové situace.

„Pochod jsme měli naplánovaný i na dnešek, ale protože venku prší, museli žáci zůstat v budově školy a na čtyřech stanovištích plní různé úkoly. Vyhlásíme jim poplach, aby si děti vyzkoušely krizovou situaci," vysvětlila v úterý program druhého branného dne Jitka Palanová.

Při poplachu musely děti co nejrychleji opustit budovu školy. Všem se ze všeho nejvíce líbilo, že se nemusí učit běžné předměty, a že si ve škole užijí legraci.

„Teď jsme se učili o dopravní výchově. O značkách. Líbilo se mi to," prozradila žákyně třetí třídy Eliška Kulhánková.

„Mně se průběh dnešního dne také líbí. Při branném dnu jsem se naučil, že když není na silnici chodník, tak musím chodit po její levé straně. Do školy pěšky nechodím. Jezdím autem," poznamenal žák páté třídy Honza Šnaid.
Dnes dětem ze zdické základní školy začaly podzimní prázdniny. Takže si užívají volna.