Před dvěma lety byla zahájena rekonstrukce svinařského zámku. Jeho majitel Jiří Nosek zakoupil historickou budovu ve zchátralém stavu a ze zámku se chystá vytvořit společenské centrum. „Zámek byl postaven v roce 1766 a až do období před druhou světovou válkou byl významným centrem kulturních a společenských setkání. Rekonstrukcí chceme zámku vrátit jeho společenský význam. Vznikne zde středisko, ve kterém by návštěvníci měli najít nejen galerie, restaurace, amfiteátry, jízdárny ale také spoustu výstavních prostor,“ popisuje záměry úprav zámku Jiří Nosek a dodává, že z finančních důvodů jsou úpravy omezeny pouze na historickou budovu a park.

První prohlídku zámku umožnil majitel návštěvníkům už v průběhu současné rekonstrukce. Část zámecké budovy nabídla začátkem října expozici fotografií a uměleckých děl, které k zámku přímo patří a bylo možné zhlédnout i výstavu fotografické dokumentace z právě probíhajících úprav. „Prvním majitelem zámku byl vrchní pražský policejní prezident a Svinaře spolu s rytířským titulem získal od Marie Terezie. On zde vystavěl menší zámek, než tu stojí dnes. Při opravách nahlížíme pod kabát zámku a vidíme, jakými stavebními úpravami a přestavbami budova procházela,“ prezentoval historii zámku jeho majitel Jiří Nosek.

Průzkum odhalil hodnotné malby

Rekonstrukce zámku odhalila vzácné malby. „Do některých místností zámku zatékala voda a při rekonstrukci jsou snímány omítky. Ve dvou prostorách jsou však omítky ponechány. Při restaurátorském průzkumu byla nalezena hodnotná malba pompejského motivu, v další je původní malba selského baroka,“ líčí majitel zámku a dodává, že podle památkářů se podobná malba nachází už jen na jednom místě v republice a zrestaurovat tuto místnost vyjde na 400 tisíc korun.

O první prohlídku zámku mělo zájem několik set návštěvníků. „Překvapila mě výstava, která dokazuje, jaký to byl dříve pěkný zámek. Majitel se do oprav dává s elánem a má přehled o jeho historii. Moc se mi líbí, že zámek dává do pořádku,“ sdělila po zhlédnutí expozice Milada Horká z Řevnic.
Výše finančních prostředků pro rekonstrukci svinařského zámku je dvě stě padesát milionů. „Využijeme dotační výzvy Evropské unie, která
v programu ROP 2007 – 2013 podporuje turistický ruch ve Středočeském kraji. Zda bude rekonstrukce zámku podpořena Evropskou unií, bude jasné až v příštím roce,“ konstatuje Nosek, podle kterého tato podpora umožní dokončení rekonstrukce do tří let. V zámku žila spousta lidí, prošla tu řada lidských osudů. „Rád se sejdu s lidmi, kteří v zámku po druhé světové válce žili a rád bych tak doplnil tuto část historie zámku,“ dodává Jiří Nosek.