Počet dětí ve čtvrtém největším městě berounského regionu nezadržitelně roste a kapacity základních škol, jsou už zcela naplněné. „Nutně potřebujeme vybudovat nový školní pavilon pro druhý stupeň Základní školy v Žižkově ulici," upozornil starosta Zdic Antonín Sklenář.

Vedení města o výstavbu pavilonu pro druhý stupeň základní školy usiluje už delší dobu, ale problémem je nedostatek finančních prostředků, které jsou na tento rozsáhlý projekt potřeba.

„Výstavbu budovy pro druhý stupeň školy měli v plánu již naši předchůdci v době první republiky. Na tuto jejich vizi jsme přípravou projektové dokumentace navázali již před 12 lety. Pro realizaci tohoto záměru máme všechny předpoklady, co se týká zpracovaného projektu a infrastruktury města z hlediska lokality vhodné pro výstavbu. To, co nám však momentálně chybí, je dostatek finančních prostředků na realizaci tohoto dlouhodobého záměru města," uvedl k výstavbě nové školní budovy poslanec a místostarosta Zdic Richard Dolejš.

V současné době má základní škola po třech třídách v 1. až 4. a 6. ročníku. Po dvou v 5., 7. až 9. ročníku. „Bojím se toho, že v příštím školním roce už nám kapacita škol nepokryje žádosti na umístění dětí. Výstavba nové školní budovy pro druhý stupeň je tak pro naše město prioritou," poznamenal Antonín Sklenář.

Na novou školu město potřebuje 60 milionů korun. Představitelé města proto hledají potřebné  finanční zdroje.

Stejný problém se podařilo letos vyřešit vedení Králova Dvora. Městu se podařilo získat potřebné miliony a nyní staví podél Jungmannovy ulice nový třípatrový pavilon pro tři sta dětí.