Městem se Zdice staly 1. července 1994. Mají svůj znak a prapor. Součástí města jsou obce Černín a Knížkovice.

V současné době, mají Zdice necelé čtyři tisíce obyvatel a jsou třetím největším městem berounského regionu.

Během uplynulých dvaceti let Zdice prošly velkým rozvojem.
„Myslím si, že je naše město hezké. Máme zde školu, školku a spoustu obchodů. Já osobně bych si přála, aby zde město jednou vybudovalo krytý bazén. Koupaliště je moc pěkné, ale v zimě tu moc vyžití nemáme," poznamenala Marta Grulichová.

Obyvatelé města se v posledních dvaceti letech dočkali krásného společenského domu, knihovny, moderního koupaliště s příjemným prostředím, kanalizace, staví se nová mateřská škola, zrekonstruovala se sportovní hala, kanalizace a před čtrnácti lety byl ve Zdicích vybudován nový a moderní objekt Domova důchodců V Zahradách, ve kterém našly ve stáří svůj druhý domov desítky lidí z celého berounského regionu. Město Zdice tak má co oslavovat a také kde.

V 90. letech vznikala ve Zdicích pěší zóna. Její součástí je i nové náměstí s nepřehlédnutelnou kašnou, na níž se stále točí žulová koule.Právě na pěší zóně se budou z velké části odehrávat víkendové oslavy. Začnou už v pátek večer retro diskotékou v místním společenském domě.

Hlavní program oslav ale vypukne v sobotu a vyvrcholí v neděli. Pořadatelé připravili pro návštěvníky pestrý a zajímavý program, který určitě osloví většinu obyvatel mladého města.

PÁTEK 19. září
- od 20 hodin Retro diskotéka ve Společenském domě Zdice.

SOBOTA 20. září
- od 10 hodin se koná Běh ulicemi Zdic. Start závodu v 10 hodin od zdické pošty.
- od 10 do 14 hodin bude na pěší zóně ve Zdicích 1. ročník výstavy veteránských vozů. K vidění budou vojenské i civilní vozy do roku 1975.
- od 10 do 13 hodin bude hrát k poslechu na náměstí country kapela Vodáci.
- v 11, 12 a 13 hodin bude návštěvníky odvážet z náměstí u kostela k prohlídce Army muzea a Muzea Výtopna dobový autobus.
- ve 14 hodin pojedou veteráni spanilou jízdu směrem na Točník, Žebrák, Hořovice, Praskolesy a zpět.
- od 18:00 zve město příznivce dechové hudby na tradiční festival Poncarovy Zdice. Pozvání přijala Lounská třináctka se sólistou Josefem Opltem, programem provází Karel Vydra.

NEDĚLE 21. září
- od 8 hodin je v kostel Narození Panny Marie ve Zdicích mše svatá. – v základních školách ve Zdicích bude Den otevřených dveří, a to od 10 do 13 hodin.
- od 10 hodin bude probíhat hudební program na pěší zóně, a to až do podvečerních hodin. Obohacen bude o dobové stánky s ukázkami historických řemesel. Zahrají a zazpívají Echoes of Pink Floyd, Dixieland band Zdice, Michal David revival.
- odpolednem od 13 hodin bude programem na pěší zóne provázet Pavel Nový. Návštěvníci uvidí a uslyší staropražskou kapelu Šmrnc, historický královský průvod, přítomné také přivítá starosta města Antonín Sklenář.
Představí se zde také hosté z Polska „Belica Trio", které doprovodí na klavír čestný občan města Zdice pan Josef Jonáš. Pozvání přijali The Beatles revival, zazpívá Bohuš Matuš, virtuózní houslová sóla zahraje Jolana Szajewska.
Veřejnosti se představí šermířské společnosti Harcíři, Gladius a Duellanti. V průběhu odpoledne bude bavit diváky kejklíř Luká, také uvidí ukázky dobové hudby v podání skupiny Elthin, dobové tance předvede Althea z Plzně.
- na závěr večera vystoupí zpěva