Řidiči kamionů se jízdou přes Zdice snaží ušetřit peníze na dálničních poplatcích a město i jeho obyvatele zatěžují hlukem a smogem.

Všechny dosavadní kroky, které město v minulosti podniklo, ale výraznou změnu k lepšímu nepřinesly.
„Ze silnice jde do našeho domu takový hluk, že nemůžeme ani větrat. Když otevřeme doma okno, neslyšíme nic jiného než rámus ze silnice. Když si chceme něco říct, musíme zavřít okna," uvedl Karel Pokorný, který žije se svojí partnerkou v domku u hlavního silničního tahu Zdicemi.

Zastupitelé Zdic nyní připravují záměr, který by městu od dopravního ruchu trochu ulevil a zlepšit v něm dopravní infrastrukturu. Představitelé Zdic tento záměr už řešili i s hejtmanem Středočeského kraje Milošem Peterou při jeho poslední návštěvě Zdic.

„Jedná se o otázku přípravy záměru na odklon dopravy v severní části města v návaznosti na projekt kruhové křižovatky u podniku Kostal," informoval poslanec a místostarosta Zdic Richard Dolejš.
Realizace takového projektu je finančně velmi náročná a neobejde se bez dotací z evropských fondů.
„Kdyby se podařilo tenhle záměr městu zrealizovat, tak by to městu hodně prospělo. Myslím si ale, že to hned tak nebude. Že to určitě nějakou dobu potrvá," dodal Karel Pokorný.