Mladý muž usnul v odpoledních hodinách na autobusové zastávce a batoh s osobními věcmi a telefonem měl položený vedle sebe. Pachatelé viděli, že je indisponován a využili toho. Z lupu se ale dlouho neradovali. Okradený neměl totiž jen tak obyčejný mobil, ale chytrý telefon.

„Mobilní telefon, který pachatelé poškozenému odcizili, byl díky aplikaci propojený 
s jeho notebookem," uvedla 
k případu mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

V okamžiku, kdy pachatelé mobil zapnuli, což bylo pro poškozeného velkým překvapením, došlo k jeho spárování s notebookem. Ještě větším překvapením pro okradeného muže byla skutečnost, že nejenže zloději ukradený telefon zapnuli, ale navíc s ním fotili takzvaná selfíčka. Na obrazovce notebooku se mu tak začaly objevovat fotografie zlodějů.

„Poškozený se okamžitě obrátil na policii a fotografie, které měl k dispozici, vyvěsil na svůj profil na facebooku s žádostí o pomoc s identifikací osob, které na nich byly," poznamenala policejní mluvčí.

Netrvalo dlouho a totožnost zlodějů už nebyla pro poškozeného tajemstvím. Díky facebooku a tomu, že byli z berounského regionu, se zanedlouho dozvěděl jejich jména. Všechny získané informace pak předal policii.

Pro tu bylo jen otázkou několika hodin vypátrat místo, kde se dvojice z fotografií v notebooku zdržuje. Poškozený muž se tak dozvěděl, že ho ve spánku okradla dvojice mladých sourozenců. Při jejich zadržení se na místě nacházel ještě jeden muž, který však na fotografiích z mobilu nebyl. To že byl jejich spolupachatelem, věděl jen on sám. Přesto se v něm ale hnulo svědomí a krátce poté, co byli sourozenci zadrženi, se přišel sám udat na policejní služebnu.


V průběhu vyšetřování celého případu pak vyšlo najevo, že krádež batohu má na svědomí pouze jeden ze sourozenců, a to žena. Ta spícímu muži odcizila batoh společně s mužem, který se přišel sám udat na policii. Oba nyní čelí obvinění ze spáchání trestného činu krádeže. Za to jim v případě odsouzení může hrozit až dvouletý trest odnětí svobody.

„Policisté se většinou zabývají objasňováním trestné činnosti, která je páchána prostřednictvím sociálních sítí a v kyberprostoru. Tento případ je však světlou výjimkou, která dokazuje, jak moderní technologie, spárování jiných zařízení s chytrými telefony a takovéto využití komunikace přátel na sociálních sítí může přispět i k objasnění majetkové trestné činnosti," poznamenala policejní mluvčí Marcela Pučelíková.