K tomu, abyste se dožilio deset či patnáct let více, potřebujete spíš čistý vzduch, nebo štíhlé tělo? Tajemství dlouhého života je jednodušší, než si myslíte.

Už dlouho se ví, že na ostrově Sardinie žije víc stoletých lidí než kdekoli jinde na světě. Šestkrát víc nežv sousední Itálii a desetkrát víc než ve Spojených státech. A ještě další unikát: stoletých staříků je na Sardinii stejně jako stoletých stařenek. Všude jinde se přitom muži dožívají kratšího věku než ženy.

David Nesnídal
Pěna dní: Výkaly na okně

Vědci si mysleli, že Sardinie musí mít výjimečné podmínky k životu. Že tajemství dlouhověkosti bude nejspíš v přímořské stravěa podnebí. V sousední Itálii však žijí lidé v podobném prostředí, a zdaleka se nedožívají tolika let. Tajemství nakonec odhalila psycholožka Susan Pinkerová ve své knize Efekt vesnice.

Jakub Horák 
je spisovatel

Trvalo řadu týdnů, než jí došlo, v čem je Sardinie tolik odlišná od zbytku světa: „Navštěvovala jsem jednoho stoletého člověka za druhým, abych zjistila, čím to je, že žijí tak dlouho. Po chvíli jsem si uvědomila, že jsem je nikdy neviděla samotné. Vždycky s nimi někdo byl nebo se za nimi někdo zastavil, ať už sousedé, někdo z rodiny, kamarádi, nebo třeba majitel nedaleké kavárny. Na Sardinii prostě nikdo nežije sám. Lidé se stýkají, potkávají, jedí spolu, vyprávějí si, pracují nebo si jen tak posedí.“

Jakub Horák
Pěna dní: Humor s námi!

Je deset věcí, které ovlivňují délku života, a čistý vzduch, štíhlé tělo nebo pravidelný pohyb jsou až na konci žebříčku, a tedy nemají na délku života až tak významný vliv. Naprosto zásadní jsou dvě věci: mít blízké vztahy a být součástí nějaké skupiny. „Partička karet s kamarády jednou za týden dá člověku deset až patnáct let náskok před těmi, kteří celý den sedí u televize nebou počítače a neopustí domov,“ vysvětluje Pinkerová v knize.

Z těchto vztahů pak vychází, co lidé potřebují k životu nejvíc: pocit, že někam patří. Protože nikoli znečištěný vzduch či obezita, ale sociální izolace je hlavním zdravotním rizikem dneška. To sociální média jako Facebook nenahradí.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.