Aféra, kvůli které padla vláda, byl výsledek mizerné práce policistů, státních zástupců a soudců, kteří rozhodovali o vazbě. V té skončili tři poslanci za ODS, kterým podle obžaloby nabízeli Nečas s Nagyovou trafiky. Ministerstvo spravedlnosti se jim omluvilo už dříve.

Kdyby spravedlnost jednala v roce 2013 přiměřeně, bez neprůstřelných vest a želízek, osud země se mohl odvíjet jinak. Andrej Babiš by třeba byl předsedou malé opoziční strany…

Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) s maželkou Janou (dříve Nagyovou) na archivním snímku ze 14. září 2017
Nečas je v kauze trafik nevinen. Obžaloby byla zproštěna i jeho manželka

Víme ovšem, že v jiné, ještě ožehavější věci, jsou bývalý premiér a jeho milenka a ředitelka v jedné osobě vinni přinejmenším morálně. Zneužívali své moci: Jana Nagyová brala drahé dary, Petr Nečas si chtěl pomoci k snazšímu rozvodu se zákonnou manželkou. Z hlediska „selské spravedlnosti“ si tedy pád zasloužili.

Jenže to, kvůli čemu vláda padla, se nestalo. Co teď s tím? Státním zástupcům ani policistům pokuty uložit nelze. Nečas se do premiérského úřadu nevrátí. Existuje jediná katarze: Takzvané orgány činné v trestním řízení se chytnou doslova za nos a příště už v případě nejasných podezření, ať se týkají pánů či kmánů, budou postupovat civilizovaně.