Zatímco Maďarsko zavedlo „stav válečného ohrožení“, který umožňuje Viktoru Orbánovi vládnout pomocí dekretů, Polsko udělalo důležitý, opačný krok: směrem k návratu k právnímu státu a plné demokracii.

Zákon, kterým polský Sejm zrušil disciplinární komoru, jež umožnila vládním politikům stíhat nepohodlné soudce, je kompromisem. Není to ještě zdaleka narovnání situace v polském soudnictví, které rozvrátila snaha vlády Práva a spravedlnosti Jaroslawa Kaczyńského dosadit do justice „své soudce“. Výsledek zpolitizování polského soudnictví nepřinesl urychlení soudních procesů ani pocit větší míry spravedlnosti, ale vedl v Polsku k pravému opaku.

Luboš Palata
Británie 1940, Ukrajina 2022

Ještě vážnější však byl důsledek pro Polsko jako stát a jeho mezinárodní postavení. V Evropské unii se Polsko stalo společně s Maďarskem „divnou zemí“, která zabředla do sporů s Evropskou komisí i Soudním dvorem EU.

Je dobře, že tváří v tvář válce na svých hranicích se Polsko rozhodlo tyto spory s Unií ukončit nebo aspoň utlumit. Díky tomu má naději na asi bilion korun, které potřebuje i na to, aby mohlo dál pomáhat bojující Ukrajině. Varšava se symbolicky poté, co tak silně podpořila Kyjev v boji za svobodu a demokracii, sama k těmto hodnotám vrací. Maďarsko je kůlem v plotě.