Subaru BRZ je jediným modelem této japonské značky, který nemůže mít pohon všech čtyř kol. Navíc má nejnižší karosérii, klasické uspořádání pohonu s motorem vpředu a pohonem zadních kol a pro rodinné potřeby nepříliš praktické uspořádání interiéru. Přesto jde o již kultovní model určený pro pravověrné vyznavače sportovního stylu jízdy.

Subaru BRZ si můžete důkladně prohlédnout v naší fotogalerii.

Původně se ani nepočítalo s tím, že by vinou evropských emisních předpisů mohla druhá generace přijít na náš trh, nakonec se ale  limitovaný počet kusů bude moci nabízet.

Oproti minulé generaci se zvýšil výkon pohonné jednotky. Plochý čtyřválec se zdvihovým objemem 2,4 litrů je nyní vyladěn na výkon 234 koňských sil.

Počátky WRC - Ford Escort
WRC slaví 50 let. Připomeňte si nejslavnější auta, jezdce i dramatické závody

To postačuje na udělení nejvyšší rychlosti 226 kilometrů v hodině a zrychlení z nuly na sto během 6,3 sekundy. To jsou hodnoty platné pro variantu s manuální šestistupňovou převodovkou. Verze s automatem je o něco pomalejší. Konkrétně při zrychlování z klidu na stovku je třeba vydržet o šest desetin sekundy déle a nejvyšší rychlost klesla na 210 kilometrů v hodině.

Také paket STi

Vylepšení jízdních vlastností v porovnání s minulou generací napomohla nová, tužší karosérie a snížení těžiště. Toho se dosáhlo díky výměnou původně ocelové kapoty, střechy a blatníků za stejné díly z hliníku.

Zájemci u manuál budou muset u dealera zanechat přinejmenším 1 030 000 Kč, za samočinné převodové ústrojí se připlácí padesát tisíc. Současně s ním ale zákazník dostane paket bezpečnostních asistenčních systémů Eyesight, který zahrnuje například systém pro udržování vozu v pruhu, předkolizní brzdový asistent nebo přepínání dálkových světel.

Subaru nabídne příští rok novinky v řadě segmentů
Subaru nachystalo na příští rok hodně novinek. Jejich výroba ovšem vázne

Automobil má ve výbavě standardně LED světla, vyhřívaní zrcátek, osmnáctipalcová kola z lehké slitiny, kožený volant, vyhřívání předních sedaček, dvouzónovou automatickou klimatizaci, rádio s osmipalcovým displejem a šesti reproduktory, digitální přístrojový štít, hliníkové sportovní pedály či zadní kameru. Současně je zdarma také pětiletá záruka s omezením na 200 tisíc ujetých kilometrů.

Připlácet je už možné jen za volbu barvy (12 tisíc) nebo za paket STi. Ten vyjde i s DPH na 60 500 Kč a zahrnuje například difuzor, zadní přítlačný spoiler, výdechy vzduchu na blatnících či speciální hlavici řadicí páky a koberečky s vyšitým logem.

Identický model? 

Souběžně se Subaru BRZ se v Česku prodává také technicky prakticky identický model Toyota GR86. Ten se dá pořídit již za 950 tisíc, ale výbava je poněkud jiná. Například kola jsou o palec menší, uvnitř nenajdete hliníkové pedál ani vyhřívané sedačky a za barvu se pak připlácí o deset tisíc korun více. Rozdíl mezi verzemi s manuálem a automatem je rovněž 50 tisíc.