"Na sobotu náš spolek na rozjezd turismu připravil malý dárek pro všechny klienty, a sice padesátiprocentní slevu na půjčovném lodí, raftů i krumlovských vorů," zve všechny vodáky a turisty na řeku v úseku od Vyššího Brodu do Boršova nad Vltavou Radek Šťovíček, předseda spolku Vltava, který sdružuje kempy a půjčovny na Českokrumlovsku. Do akce se zapojily Cesta sports, Ingetour, Kanak, Maleček rafting, Pirát, Putzer rafting, Rafting-Krumlov, Surfsport, CK Vltava sport a Voroplavba Štovíček.

Sochy Tritonů znovu pouští vodu po kaskádovém schodišti v Kuksu. Během vinobraní teče místo vody víno, stejně jako v dobách hraběte Šporka.
Kuks se připravuje na nápor turistů. Plánuje opravu kaskádového schodiště

"Slavnostní akce k zahájení žádná nebude, lidé by se neměli srocovat ve velkém množství na jednom místě," dodává.

Pár dnů otevřená už je i zbrusu nová šlajsna pod Barevnou skálou, která tu vznikla v rámci stavby malé vodní elektrárnu na jezu. "Má novou šupnu a je ozkoušená," říká "Po první zkoušce jsme zjistili, že je třeba udělat ještě nějaké změny, které investor obratem učinil."

Blanenská oblast Palava. Ilustrační foto.
Lákadla dovolené na Blanensku: rekreace na Palavě, originály šperků z Býčí skály

Kdo se bojí, může loď přenést po nových schodech. Nová šupna je i na šlajsně na Rechlík. "Dno je zpevněné ocelovými pláty a už to nebude hnít. A kromě boršovského jsou splavné všechny jezy na tomto úseku Vltavy." Kempy na Vltavě už jsou od 25. května otevřené a připravené pro první větší vlnu hostů.