Ano, už neuvěřitelných patnáct let vítá dobřichovický Karel Král v roli purkrabího na Karlštejně císaře Karla IV. Toho do roku 2012 představoval nezapomenutelný Vladimír Čech; když se pak o rok později předčasně odebral do hereckého nebe, vystřídal jej slavný herecký bard Václav Vydra. Ten se role Otce Vlasti zhostí i při stém představení 4. 9.

Jeho choť ztvární Nikol Vaňková, která císařovnu Elišku »zdědila« po své mamince Monice. Jan Rosák a Petr Jančařík budou diváky bavit v kostýmech Vévody bavorského Štěpána, resp. Krále cyperského Petra, popletu Peška Hlavně, královského šenka, představuje další profesionál – muzikálový herec Ondřej Bábor.

Těšit se ale můžete i na ostřílené a mnoha rolemi prověřené ochotníky, z nichž nejeden je doma přímo v Dobřichovicích. To je případ Petra Říhy, který představuje arcibiskupa Arnošta z Pardubic, jeho ženy Aleny (hofmistryně Ofka) i půvabné Diany Horké Šeplavé, skvělé muzikantky a zpěvačky, která se premiérově představí v roli »ztřeštěné« Aleny, milé Peška.

Koncert kapely Nezmaři v hořovické restauraci Ranch.
OBRAZEM: V hořovické restauraci Ranch vystoupili Nezmaři

Na představení nebude chybět koza 

Sbor manů bude také tentokrát sestaven z dobřichovických zastupitelů a starostů poberounských obcí, resp. měst, spolu s herci a zpěváky své umění předvedou šermíři a metači ohně, chybět nebude ani koza či kůň. 

Všech předchozích 99 představení bylo vyprodaných. Rekord drží reprízy na hradě Střekov (2012), na louce u mostu v Karlštejně (2007) a ve slovenských Jaslovských Bohunicích (2014), které vidělo 1.500, resp. 1.400, resp. 1.200 diváků. Kromě toho soubor účinkoval například v Třeboni, Litomyšli, Jindřichově Hradci, Sychrově, Praze, na Křivoklátě, v Ploskovicích, Děčíně či Mariánských Lázních. V roce 2013 veselohru uvedl i přímo na nádvoří hradu Karlštejna, kde se divadelní Noc na Karlštejně hrála poprvé po čtyřiceti letech!

Hrátky za muzejními vrátky v Muzeu Českého krasu Beroun
Co přinesly letos hrátky za muzejními vrátky?

Miloslav Frýdl