Děti ze všech odděleních školní družiny se vydávaly k naší studánce, která se nachází v CHKO Český kras, v oblasti za nemocnicí v Berouně, směrem na Lištici. Již před několika dny se vydaly děti od Veverušáků, aby zkontrolovaly stav studánky po zimním období a trochu ji uklidily. Dnes se na cestu průvodem vydává celá družina. V čele kráčeli 4 lesní víly – Nikolka LeVy, Terezka Huňáčková, Natálka Šimonová a Nikolka Junková se zlatým klíčem, který nám poslouží k otvírání naší studánky.

Výstava ZUŠ Josefa Slavíka Hořovice.
Výtvarka hořovické ZUŠ představila svá různorodá díla na vernisáži

Cesta netrvala dlouho, počasí nám zatím přeje, hlavně, že neprší. Přicházíme ke studánce a vytváříme útvar kolem ní. Lesní víly s klíčem a ostatní. Po krátkém úvodním slově jsme se zaposlouchali do pohádky, která nese název Vřesová studánka. Je o studánce v lese, jako právě ta naše. Dál jsme si všichni zarecitovali verše Josefa Václava Sládka – Lesní studánka.

Lesní studánka
Znám křišťálovou studánku,
kde nejhlubší je les,
tam roste tmavé kapradí
a vůkol rudý vřes.
Tam ptáci, laně chodí pít
pod javorový kmen,
ti ptáci za dne bílého,
ty laně v noci jen.
Když usnou lesy hluboké
a kolem ticho jest,
a nebesa i studánka
jsou plny zlatých hvězd.

Po recitaci si všichni zazpívali píseň – Když já šel k Petrově studánce. Po krátké písni jsme každý naší studánce popřál a pak již následovalo otvírání studánky. Toho se ujaly naše lesní víly a studánku odemknuly. Všichni jsme si přáli, aby ve studánce bylo stále mnoho vody, která by mohla protékat i odtokovým kanálkem, aby zde zvířátka mohla pít.

Akademie virtuální reality na 2. ZŠ Hořovice.
Žáci hořovické školy v Jiráskově ulici se vydali do virtuální reality

Loučíme se se studánkou, do konce školního roku se jistě na ni přijdeme podívat a odcházíme zpět ke škole. Lidový zvyk otvírání studánek měl za úkol ukončit sucho a přivolat déšť. A nám se to splnilo. Došli jsme do školy a začíná pršet.

Autor: Květa Hrbáčková, ŠD Beroun - Závodí