V neděli 2. srpna se Hořovice probudily do uplakaného a deštivého rána. Pořadatelé ale věřili, že se do zahájení vyčasí a přestane pršet, protože jako spolek Horovize, z.s. Hořovice u sv. Petra na slavnost Porcinkule objednané příjemné počasí. A opravdu během rána se počasí ustálilo na příjemnou teplotu, vyčasilo se a přestalo pršet.  


Příprava stánků a programu se přehoupla do začátku slavnosti Porcinkule. Pan Karel Hasman uvítal návštěvníky, Marcela Ganna Flídrová seznámila návštěvníky s historií slavnosti Porcinkule a Věra Veverková poděkovala všem, kteří se podíleli na přípravě, organizaci a finanční podpoře pořádání obnovené tradice slavnosti Porcinkule v Hořovicích. 

Spolek Horovize kromě jiného také vyhlásil soutěž o nejhezčí květinový truhlík, rozkvetlé okno, rozkvetlý záhon či zahrádku.
Proč vznikl spolek Horovize?


Doprovodný program zahájilo vystoupení plzeňské středověké hudební skupiny Gutta, poté Radek Zachariáš představil zajímavý hudební nástroj australských domorodců didgeridoo. Děti se mohly zasmát maňáskům Milana Brtníka Horvátha, vyrobit si něco v dílničkách u stánku Korálkárny ze Zadní Třebáně nebo u stánku RukamaNohama z Dobříše. Hrozivě vyhlížející Mistr kat dobře pobavil většinu návštěvníků, kdy trefně komentoval různé nešvary ve společnosti a prováděl popravy. Mezi stánky důstojně hlídkoval četník Miloslav Viktora v uniformě z období první republiky místní četnické stanice a odpovídal na zvídavé otázky návštěvníků.

Sluneční náladu u moře navodil bulharský spolek Rodolyubie, který ve svých vystoupeních zapojil do tradičních bulharských tanců i přítomné návštěvníky. Vedle kostela Nejsvětější trojice zastihli Jaromíra Košťálka s tesařskou sekerou, který předvedl, jak se ručně otesává kmen stromu a vzniká krásný dřevěný trám. 

Byly i ukázky z předení lamí vlny


A co mohli návštěvníci vidět, ochutnat a zakoupit? Třeba bábovku a limonádu z Levandulového údolí z Chodouně, škvarkové tyčinky, koření, bulharské čevapčiči, ruské pelmeně, českého buřta, nebo kozí sýry z Jiviny. Mohli zakoupit nebo se pokochat krásnými obrázky s ptáčky Adély Radimecké, nebo drhanými bytovými doplňky Barbory Cafourkové. Markéta Rieser předvedla, jak se přede lamí vlna a co se z ní vyrábí. A bylo toho daleko víc.  
Všichni přítomní si mohli prohlédnout kostel Nejsvětější trojice s Loretou na Palackého náměstí, nebo evangelický kostel (dříve synagoga) ve Valdecké ulici, kde je výstava fotografií zajímavých míst v regionu se židovskou tématikou. 

 
A co nám na slavnosti chybělo? Otevřené veřejné záchody, které MěÚ Hořovice neotevřel ani na slavnost Porcinkule, přestože, jsou již třičtvrtě roku uzavřeny. Zdarma tuto nejpotřebnější službu poskytla firma Genny.cz. Za ní bratrům Benetkovým moc děkujeme, všichni si čisté a voňavé toalety pochvalovali. 

Svědky slavnostního aktu požehnání nedávno obnoveného Nejtkova kříže byli místní i přespolní návštěvníci.
Na Bítově požehnali obnovený polní kříž


Slavnost Porcinkule v Hořovicích navštívilo velké množství obyvatel Hořovic  a okolí. Atmosféra byla velmi příjemná, až rodinná. Přispěli k tomu nejen organizátoři a spolupracovníci, ale také všichni stánkaři, návštěvníci, účinkující (kteří pracovali bez nároku na odměnu) a sponzoři. Obnovená Slavnost Porcinkule v Hořovicích se zkrátka vydařila a za to patří všem poděkování. 
 
Marcela Ganna Flídrová