"Kdo nemá páru, co jsou za hnízdo Cerhovice, ať vezme batůžek a vyrazí. Tak jako my ostatní, když chceme vidět něco, o čem se s bídou dozvíte v okresních berounských novinách.Zneužil jsem odchod Franty Málka, abych kvůli jeho památce vylezl na rozhlednu, která existuje. Kdo ji nezná, jeho chyba.Už jsem o výletě napsal.

Kdo jezdíval autem před více jak 20 lety z Prahy do Plzně, musel projet Cerhovicemi, obcí, která bývala i městečkem, pak zas ne. V devadesátých letech, kdy automobilový provoz směrem na západ mnohonásobně vzrostl, vyrojily se zde restaurační provozy všeho druhu. Vybudovali jsme dálnici, Cerhovicemi však dál vede silnice, po které se dost jezdí, kde se dnes nejezdí, že? Poslední obec před koncem Středočeského kraje, na kopci, pak už nás vítá Zbirožsko v kraji Plzeňském.

Majitelé obce se v historii střídali, tak jak kdo měl prachy a pak zase neměl.

Abych aspoň něco napsal, musím opisovat z příslušné publikace, jíž je Hořovicko na starých pohlednicích od Jany Gruntové z vydavatelství Baron (2004). První pošta na Podbrdsku, přece mají primát.

Dne 18.12.1799 zde přenocoval ruský vojevůdce Suvorov, měli zde pivovar, který jako na mnoha jiných místech zmizel, v dnešní době se budují jiné. V tomhle pivovaru kromě výroby námi milovaného moku byla umístěná na nacistické okupace ilegální vysílačka. Pivovar byl přepaden gestapem a majitel Čeněk Šillinger při přestřelce zahynul.

Byly zde i železité lázně s hotelem, které zmizely v minulosti.Mnoho dalších informací nabízí wikipedie. Kdo chce, vše se dočte. Jen jedno jsem nenašel. Kdo byl kapitán Kučera, po němž je pojmenováno hlavní cerhovické náměstí.Je začátek 20.století, o autech se jenom šeptá, kde by se tady vzaly. Jen počkejte!"

Václav Víšek, Vencovy pindy

Pohádkové putování v Berouně.
Petr Pan, Sněhurka nebo Bob a Bobek. Družina absolvovala Pohádkové putování
Pěvci z hořovické školy na soutěži Brdský kos 2021.
Hořovičtí pěvci uspěli v soutěži Brdský kos. Nejúspěšnější byl Martin Jirák