„Nejčastěji se pohybuji na kole v okolí Říčan a po Ladově kraji“, říká Viliam Sivek. A není divu!  Vydat se po stopách kocourka Mikeše a jeho přátel je ideálním rodinným výletem. Větší vzdálenosti překonáte za pomoci jízdních kol, hustá síť značených cyklotras vám v orientaci pomůže. Vydat se můžete Cestou kocoura Mikeše z Hrusic do Říčan, která mapuje Mikešův výlet do světa, kde si chtěl vydělat na rozbitý krajáč. Rozhodně byste neměli vynechat ani návštěvu samotných Hrusic, odkud pocházel nejen Pepík Ševců, ale také autor kreslených postaviček Josef Lada. V památníku se seznámíte s jeho díly i s tvorbou Ladovy dcery Aleny, která v tatínkově odkazu pokračovala. Humorné obrázky i Ladovy vyobrazení zimy jsou u nás snad nejčastější reprodukcí. Věděli jste, že povídky o kocourku Mikešovi byly přeloženy do 39 různých jazyků a Osudy dobrého vojáka Švejka dokonce do 58!?

Také panenská příroda, divoká vřesoviště, která jako by vypadla z románu o Sherlocku Holmesovi, a hustá síť menších asfaltových silniček tvoří z Brd cyklistický ráj Viliamu Sivekovi učarovala. Naplánujte si i vy výlet po stopách vojenských bagančat a zdolejte nejvyšší vrchol Středočeského kraje – Tok. Objevte tajemná zákoutí cvičných bunkrů na dopadové ploše Jordán a zdolejte bájný vrchol Třemšín, ze kterého se otevírají snad nejkrásnější výhledy do podbrdské kotliny. Vojenská minulost je v hustých lesích Brd cítit na každém kroku, na své si tu přijdou milovníci divoké, a přesto klidné přírody i technických památek. Ne nadarmo je tento kout středních Čech nazýván zeleným srdcem Čech.

Oblíbená místa Felixe Slováčka.
Výlety po středních Čechách podle Felixe Slováčka

Za to křivoklátské klikaté silničky lemující břeh poklidné řeky Berounky jsou vyhledávaným útočištěm vášnivých motorkářů. „Na motorce jste spojeni s krajinou, cítíte vůni půdy, stromů, šlehání větru, ten svobodný pocit z jízdy se dá těžko popsat.“ Svěřil se Viliam Sivek. Křivoklátsko rozhodně není krajinou, kde by se pospíchalo. Vydejte se na kochačku, projeďte ostré zatáčky na kolínko a užijte si sílu pohodové jízdy. Kvalitní zážitek na sebe nenechá dlouho čekat. Nedaleko královského hradu Křivoklát pak na vás čeká krajina spisovatele Oty Pavla. Romantický přívoz vás doveze k domku převozníka Proška, o kus dál proti proudu objevíte Kouřimeckou rybárnu, kde prožil svá poslední léta Ota Pavel, a výlet okořeníte návštěvou oblíbené hospůdky U rozvědčíka, kde se po celém dni v sedle příjemně osvěžíte.

Autor: Linda Dlouhá