Tradice adventu, Vánoc v Čechách a Ledru již 4. rokem přibližuje projekt spolupráce betlémářů Příbram a Valle di Ledro. Frontová linie vyhnala obyvatele za 1. světové války z údolí Valle di Ledro do Příbrami a dalších měst v tehdejším Rakousku-Uhersku. Region Valle di Ledro nepojí s Příbramí pouze osud vyhnanců za 1. světové války, ale i tradice betlémářství. 

„Byly to právě dopisy a obrázky, které i během 1. světové války pomáhaly šířit naději a porozumění ve válčící Evropě. Podobně je tomu dnes, kdy je Evropa zasažena koronakrizí a i kreslený pohled může pomoci a potěšit obyvatele daných měst v nelehké době,“ uvedl koordinátor projektu Josef Hovorka.

Půjčku na vánoční dárky má podle průzkumů třetina Čechů.
Ať jsme bohatí, nebo chudí – všichni musíme počítat. A to i o Vánocích

Papež František také o letošní 3. neděli adventní požehnal figurky malých Ježíšků. Letos se pro koronavirová opatření sešlo na Svatopetrském náměstí méně dětí a mladých, přesto další měli možnost sledovat vše pomocí sociálních sítí. „Každého z vás zdravím a žehnám sošky, které si vložíte do jesliček na znamení naděje a radosti,“ připomněl papež František.

Do soutěže v kreslení se v loňském roce zapojilo přes 160 dětí nejen ze Středočeského kraje, italského Ledra, ale i Chorvatska, Indonésie nebo ze školy přímo z Betléma v Palestině - Hope School-Beit Jala, která již od roku 1962 poskytuje vzdělání dětem v nouzi.

Čtyři nejkreativnější práce budou odměněny

Obrázky mohou doručit děti v průběhu adventu a Vánoc přímo Ježíškovi poštou nebo osobně do poštovní schránky na Svaté Hoře. Výstava obrázků bude probíhat v době adventu a Vánoc v Příbrami na Svaté Hoře a v italském Valle di Ledro. Po skončení soutěže budou vybrány nejkreativnější práce ve čtyřech kategoriích.

Pohled Martina Suka na svět skrze objektiv.
Čtenáři fotí: Pohled Martina Suka na svět skrze objektiv

Děti se mohou těšit na zajímavé ceny od Středočeského kraje, Spolku pro tradiční Vánoce - Náš Ježíšek nebo poutního místa Svatá Hora a dalších.

Kompletní pravidla soutěže naleznete ZDE.

Projekt probíhá pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové, správce Římskokatolické farnosti u kostela Nanebevzetí Panny Marie Příbram-Svatá Hora P. Davida Horáčka, CSsR, a Guliana Pellegriniho z italského Valle di Ledro, nositele ceny Gratias agit (Ministerstva zahraničních věcí ČR).

Autor: Josef Hovorka