"Stříkají to jakýmsi roztokem a v lese to necítíte, až doma se to rozvine. Bylo to strašné, nemohli jsme ten smrad vyvětrat," zavzpomínal na adventní zážitek před několika lety důchodce Mirek z Chrudimska, který z pochopitelných důvodů nechce zveřejnit své jméno. Dnes již borovičku kupuje v nedaleké hájovně.

"Utratíme vždycky za dárky tisíce a za stromek jsem nebyl schopný dát tři stovky. Už jsem vytrestaný," dodal.

Prodej vánočních stromků. Ilustrační foto
Prodej vánočních stromků je v plném proudu. Vyčkávání se nemusí vyplatit

Správci lesů jsou v těchto předvánočních dnech velmi ostražití. Kontrolují území, instalují fotopasti a mladé stromečky záměrně hyzdí, aby si je nikdo nevybral. Lesy České republiky jako každý rok v prosinci posílily v mladých porostech hlídkovou službu.

"Provedli jsme preventivní prostřih koruny stromků, takže by je jako vánoční nikdo nechtěl, a zároveň používáme chemický barevný i bezbarvý postřik, který stromkům neublíží, ale v teple silně zapáchá. Barva se ze stromků nedá snadno odstranit," uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

V areálech většiny lesních správ a revírů, lesních závodů i polesí jsou vánoční stromečky k dostání. Jde o smrky a borovice z prořezávek, které jsou záměrně odstraněny v rámci takzvané výchovy porostů. "Nejsou ideálně rostlé, čemuž odpovídá i cena od 100 do 250 korun - záleží na druhu stromku a výšce. Borovice je dražší než smrk. Ročně jde asi o šest tisíc kusů v celé republice. Nekonkurujeme prodejcům, uspokojujeme především místní poptávku," dodala Jouklová.

Největší zájem je o jedle

Ve smrkových lesích řádí kůrovec a lesníci se snaží jeho ničivé síle bránit výsadbou smíšených porostů. Možná už za několik let bude vánoční stromeček z lesa možné koupit hlavně na plantážích. Jedna taková je v Bystřici u Včelákova nedaleko Hlinska. Majitel Milan Tomek tam jehličnany pěstuje na dvaceti hektarech plochy. V těchto dnech k němu jezdí lidé nakupovat. Protože stromky prodává až po 18. hodině, plocha je osvětlená a každý kupující si může svého favorita pečlivě prohlédnout.

Ve vánočním čase se s ním setkáváme na stolech už nejméně dvě století. Tradice chovu kapra v českých zemích je ale ještě o několik století hlubší.
Šupináč na špici. Kapr zůstává králem českého rybářství, hlavně kvůli ekonomice

"Největší zájem je o jedle," řekl Tomek, který nabízí nejen známou jedli kavkazskou, ale i jedli obrovskou. V sortimentu má i smrk ztepilý, stříbrný nebo smrk omorika, což je velmi štíhlý stromek s téměř vodorovnými, krátkými větvemi, které odstávají od kmene Nechybí ani typicky český vánoční symbol - borovice lesní. Ceny se pohybují od tří do pěti stovek.

Aby strom vyrostl ve vánočního krasavce, potřebuje na to obvykle kolem šesti nebo sedmi roků. Dvoumetrový velikán je zpravidla až desetiletý.