Potřebujeme řemeslníky. Značka: spěchá.

Takhle vypadá současná výzva na Podluží, které před týdnem zpustošilo tornádo. Nejen fošny, střešní tašky či další stavební materiál, ale i klempíři, pokrývači a tesaři jsou nyní v jihomoravském příhraničí nedostatkovým zbožím.

Hasiči ze Všerub a starosta městyse vyrazili začátkem týdne na jižní Moravu, kde přikrývají střechy tornádem poničených domů. Na místě zůstanou do neděle.
VIDEO: Vzali si dovolenou a spravují střechy poničených domů na Moravě

Problémům s domlouváním oprav čelí především majitelé domů, které mají menší škody. Například v Břeclavi zůstaly po obřích kroupách díry ve střechách či vytlučená okna. Většina profesionálů už ale pomáhá v místech, kde lidé přišli o domy. „Řemeslníků je nedostatek. Nejvíce potřeba jsou profese spojené se střechami, ale i zedníci. Opravuje se všechno, ale primárně proudí do nejpostiženějších míst,“ sdělil místostarosta Břeclavi Jakub Matuška.

Na jižní Moravu se tak sjíždí zruční lidé z celé České republiky. „Třeba pro Břeclav opravuje městské nemovitosti parta pokrývačů z Tábora a ze Vsetína, za to moc děkujeme,“ poznamenal Matuška.

Telefon u ucha má neustále třeba brněnský pokrývač a klempíř František Rymeš. „Lidé ze zasažené oblasti volají pořád. Denně mám deset až patnáct poptávek. A ještě to bude stoupat, protože dosud byl hlavně úklid. Materiál není, lidé budou rádi, když tam do zimy stihnou zakrýt všechny domy,“ mínil.

Chybí tesaři, klempíři, pokrývači i zedníci

Kvůli opravě střechy poškozené budovy bývalé kasárny nyní předseda bytového družstva Byt 2000 v Břeclavi Michael Teplík poptává stoupací plošinu. „Někdo ji slíbí, pak je ale pokažená, jedou s ní jinam nebo neberou telefon. Opravu zespodu ale nikdo neudělá. Už jsme sehnali i střešní tašky, pojedeme pro ně až do Čech,“ popsal Teplík.

Krytiny ale nemá, kdo položit. A nesnáze jsou i s opravami oken. „Sehnat řemeslníky je problém. Navíc nejsme sami, rozbité jsou školy, nemocnice, městský úřad i soud. Teď se navíc po tornádu teprve všechno odklízí. Pak se začne budovat a řemeslníci budou tuplem potřeba,“ mínil Teplík.

Dobrovolní hasiči z Hodonínska v Mikulčicích, 27. června 2021.
V obcích zasažených tornádem číhá nebezpečí. Statik: Pozor na náhlý pád budov

Málo zedníků, tesařů je i v obcích, kde o střechu přišly stovky domů. „Jsou potřeba všichni, kdo této práci alespoň trošku rozumí. Hlavně tesaři, klempíři, pokrývači a zedníci,“ popsala Lucie Sopková z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.

Podle místostarosty Hrušek na Břeclavsku Marka Babisze bude o šikovné ruce nouze především v příštím týdnu. „Práce se bude stupňovat, takže řemeslníků bude potřeba víc. Teď ještě mapujeme, opravují se méně poškozené nemovitosti. To, co lze spravit relativně snadno a rychle. Na zasaženější domy se půjde pak. Naopak dobrovolníci na úklid už skoro potřeba nejsou, spíše právě odborné profese,“ přiblížil Babisz. Tornádo v Hruškách poškodilo asi dvě stovky domů, padesát z nich půjde k zemi.