"Kolik lidí ještě musí umřít, než je začnete vozit do Německa,“ křičeli lidé na ministra zdravotnictví Jana Blatného, který přijel řešit kritickou situaci v chebské nemocnici v souvislosti s covidem. Srotili se kolem nemocnice s transparenty s hesly: „Vaše lži ohrožují životy, Úplně nejhorší stojí za svými zdravotníky, Otevřete hranice sanitkám, Zelená karta pro sanitku.“

Ministr ubezpečoval, že se situací zabývá. „Uděláme vše proto, abychom sehnali tři lékaře s atestací z interny, kteří by pomohli chebské nemocnici,“ řekl Blatný.

Chebská nemocnice se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu při léčení pacientů s covidem a lékaři museli přistoupit už i k selekci pacientů. Kapacita lůžek i plicních ventilací nedostačuje náporu. Volá se proto po převozech pacientů do sousedního Saska. K tomu je ale nutný souhlas vlády, premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví ale zatím prosazují vnitrostátní převozy. Na jejich neefektivitu upozorňuje petice, kterou podepisují lékaři, Chebané i známé osobnosti.

„Nepřijeli jsme do Chebu na žádnou kontrolu, všichni si uvědomujeme, jak složitá je tu situace a chceme pomoci. Během jednání s vedením kraje a nemocnice jsme, myslím, našli cesty, jakými do budoucna řešit situaci v Karlovarském kraji, která je dána přetížením nejen této nemocnice, ale složitou situací v kraji," uvedl ministr.

Dodal, že hovořili i o možnosti spolupráce se SRN, která je stále otevřená. "Pravidelně se bavíme s konzuly i vedením spolkových zemí. Kapacita německých nemocnic je ale podobná jako v Česku, proto by převoz několika málo pacientů nevyřešil situaci zdejší nemocnice. Jsou to desítky pacientů, které je třeba převážet. Zatím je v Česku jako celku stále uspokojivé množství lůžek. Dva vrtulníky, které převážejí pacienty do jiných nemocnic, budou moci létat i v noci," ujistil s tím, že udělá vše proto, aby byla zajištěna úhrada transportů německých pacientů do SRN tam, kde je to zapotřebí. "Dohodli jsme se také na tom, že budeme hovořit o tom, jaká je situace pro pendlery v Karlovarském kraji. V současné době, kdy je nesmírně vysoký výskyt onemocnění na obou stranách hranice, je třeba se k tomu nějakým způsobem postavit. A ve spolupráci s národním lůžkovým dispečinkem nebudeme transportovat jen pacienty v závažném stavu, ale budeme transportovat pacienty v rámci České republiky tak, aby byla vždy zajištěna dostatečná kapacita volných lůžek v chebské i dalších nemocnicích v kraji," konstatoval ministr.

Situace v chebské nemocnici graduje déle než čtrnáct dní

„Počet nově přijatých pacientů s nemocí covid-19, kteří vyžadují intenzivní péči, je stále velmi vysoký, zatímco zdravotnický personál byl posílen minimálně. Lékaři i zdravotní sestry jsou už v podstatě za hranou svých fyzických i psychických sil,“ řekl před několika dny primář interny Stanislav Adamec, který o situaci promluvil jako úplně první už v polovině ledna. Připustil, že je nutné pacienty selektovat. „Musíme se běžně rozhodovat, kterému z pacientů umožníme připojení na plicní ventilátor a kterému ne. Obdobné je to s otázkou umístění pacienta na lůžko pro intenzivní péči,“ popsal primář.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační foto.
Do Karlovarského kraje dorazily vakcíny, očkování dostane více seniorů

Nemocnici nestačí ani kapacita sanitek, které mimo jiné více než deset případů denně transportují do jiného lékařského zařízení i mimo kraj.

Na problémy se snaží upozornit i petice Otevřete hranice sanitkám. „Nejbližší lokalita, kam lze těžce nemocné covidové pacienty z přetížené chebské nemocnice transportovat, bývá až ve stovky kilometrů vzdálených lokalitách,“ vysvětluje signatář výzvy a chebský advokát Libor Dušek. Petice, kterou podepsaly už téměř tři tisíce lidí, včetně známých osobností, ústavní soudkyně nebo senátorů, upozorňuje, že ne vždy je také převoz pacienta možný. "I z oficiálních dokumentů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že například ve čtvrtek 21. ledna měl pacient smůlu - z důvodu nedostatečné kapacity nebylo možné jej transportovat do sousedních krajů a transport do kraje Vysočina byl pro pacienta příliš rizikový,“ poznamenal Dušek.

Odkázal přitom na zprávu Vladimíra Černého, náměstka ministra zdravotnictví a národního koordinátora intenzivní péče. "Myslím si, že všechny sporné body byly vyřešeny a nebude důvod, aby zde stály osoby s transparenty, jak je tady vidím," uvedl Černý.

Hranice by neměly být bariérou

Hejtmana Petra Kulhánka potěšilo, že ministr a jeho tým chtěli poznat situaci přímo na místě. "Velmi nám pomůže, pokud bude naplněn příslib tří internistů chebské nemocnice, ti velmi odlehčí stávajícímu personálu a bude možné rozšířit péči o covidové pacienty. Velmi pozitivní je, že přesuny pacientů vrtulníky budou moci být realizovány dvacet čtyři hodin denně. Vnímám argumenty ministerstva v tom, že pokud jsou k dispozici národní zdroje a pokud máme zajištěnu logistiku transferů po zemi i letecky, primárně budeme využívat jenom je," řekl hejtman. Stále ale vnímá argument teritoriálního pohledu. " V momentě, kdy je Cheb na hranicích s Německem a jsme součástí jednotného evropského prostoru, neměla by být hranice jakoukoliv bariérou. Nevnímám spolupráci s Německem jako řešení, které je spasitelné, ale jako jeden z prvků, které můžeme využít, pokud to okolnosti budou žádat. Vnímám i pohled symbolický, kdy spolupráce mezi sousedními státy může vyvolat pozitivní efekt ve vnímání populace. Je pro mě zásadní, že bylo jasně řečeno, že jednání s německou stranou probíhají. Nicméně pomoc zatím aktivována nebyla, ale jsme domluveni s panem ministrem, že pokud by systém, který je dnes nastaven v rámci národních kapacit, jakkoliv kolaboval a nestíhal vyřešit naše požadavky, vrátí se do modu aktivace spolupráce s německou stranou," uvedl hejtman. Zatím podle něho přímé transfery přes hranice aktivovány nebudou. "Co se týče lůžek intenzivní péče v rámci ČR, je k dispozici 220 lůžek, u standardní péče je to více než 1200 lůžek," připomněl hejtman Karlovarského kraje, který vypsal pracovní povinnost pro selektovaný okruh zdravotních sester, zejména z lázeňských a nyní nefunkčních zdravotnických zařízení, aby zhruba 70 sester pomohlo v nemocnicích kraje.

Ministr zdravotnictví zdůraznil, že s ohledem na platná vládní opatření nebyl fyzicky na oddělení nemocnice. A vyjádřil se k šíření britské mutace viru. "Jednoznačně se v ČR je britská mutace viru šíří o minimálně 35 procent, někteří udávají až o 70 procent rychleji než původní virus. Na mutaci fungují platná opatření. Příhraniční regiony, snad kromě sousedství s Rakouskem, jsou nyní těmi nejpostiženějšími a KV kraj k nim patří," uvedl s tím, že pohyb většího množství osob mezi těmito kraji a zbytkem republiky bude výrazně zvyšovat pravděpodobnost šíření onemocnění. "Do stejné situace jako nemocnice v Chebu se může dostat i jakákoliv jiná nemocnice. Proto je třeba bránit šíření viru," uzavřel ministr.

Výzvu pro ministra Blatného s názvem Otevřete hranice sanitkám, předala osobně do rukou i ředitelka chebského mobilního hospice sv. Jiří Alena Votavová.

„Chtěla bych chebské zdravotníky podpořit, protože vidím, jak jsou vyčerpáni psychicky a fyzicky a je otázkou, jak dlouho je provoz chebské nemocnice udržitelný," konstatovala Votavová.

Starosta města Chebu Antonín Jalovec předal ministrovi Blatnému i petici starostů.

„Petici starostů jsem panu ministrovi předal. Je pod ní podepsáno 16 starostů, kteří se staví za názory pana primáře Stanislava Adamce a za personál chebské nemocnice. A žádají pana ministra, aby opravdu urychleně hledal řešení, které chebské nemocnici uleví a zintenzivnil spolupráci s Německem," sdělil Jalovec. „Celé jednání pana ministra s vedením nemocnice a lékaři vnímám jako posun a pokud se podaří řečená opatření realizovat. Všem to prospěje. Ale mrzí ten silný odpor vůči spolupráci s Německem," poznamenal.

S transparenty dorazila před chebskou nemocnici také Lucie Poláková z Komunitního osvětového společenství Kosas.

„Chci tímto vyjádřit podporu zdravotníkům. Od října do chebské nemocnice dovážíme pravidelně pozitivní energii a povzbuzení. Vozíme zdravotníkům od našich dobrovolníků ovoce a zeleninu. Naši dobrovolníci napečou navaří a vozíme to následně lékařům a sestrám. A dnes jsem místo jídla chtěla vyjádřit svým transparentem, že podporuji chebské lékaře a sestry. Určitě můj transparent nebyl namířený přímo proti panu Blatnému. Ale ztotožňuji se s tím, že by se pacienti mohli převážet do Německa," poznamenala Poláková.