Třeba osmiletý Karlík Rozehnal z Plumlova si z nedělní houbařské procházky s tatínkem donesl domů plný košík bedel a pýchavek.

„Do koše jsem přidali i pár holubinek, žampionů a babek. Nejvíc se mi líbila obří pýchavka, viděl jsem ji na louce už z velké dálky, vypadala jako malý kopačák,“ usmál se Karlík.

Houby prý s tatínkem rozdají. „Dáme je babičce, bedly má ráda. Určitě si pochutná a zbytek hub pak dá kamarádkám,“ doplnil Karlík.

Smržická hospoda Na Kocandě se řídí vládním nařízením a zavírá přesně v osm hodin večer
Zazvoní zvonec a pití je konec. Tak to vypadá Na Kocandě při "covid" zavíračce

Balzám na duši

Podobě jako on si libuje současné podzimní houbaření i Josef Kovář z Prostějovska.

„Můj syn zamířil na houby na Vyškovsko. Nasbíral bedly a pýchavky obecné, hřibovitých hub ale moc nenašel, ba ani václavek, ale jinak si chválil parádní houbovou odreagovačku. Vyrazte taky, je to balzám pro tělo i na duši,“ míní Josef Kovář.

Šupinatky na guláš

Další z houbařů, Zdeněk Vysloužil z Prostějova, procházel o víkendu lesy na Protivanovsku.

„Spíš jsem se těšil z výletu a kochal se houbami, na které jsem narazil. Asi nejvíc mě zaujal nádherný trs šupinovek kostrbatých,“ nechal se slyšet Vysloužil s tím, že i z nich lze připravit prima guláš.

Ondřej Rajštetr, Laškov-Dvorek, narozen 6. října 2020 v Prostějově, míra 56 cm, váha 4150 g
Nově narozená miminka na Prostějovsku - 41. týden roku 2020

Pýchavky jako řízek

Všichni tři výše zmínění houbaři se shodli na tom, že nejvíc teď rostou bedly vysoké a pýchavky obecné či obrovské.

„Pýchavky miluji nakrájené na plátky a připravené na způsob řízku. Ale pozor, je potřeba sbírat jen plodnice, které jsou uvnitř krásně bílé. Postupně v rámci svého vývoje totiž uvnitř začínají žloutnout, hnědnout a měknout. To pak už nejsou k jídlu vhodné,“ vysvětlil amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějova s tím, že chutí i konzistenci mu pýchavky připomínají tofu či tavený sýr.

A bedly vysoké?

„Ty mám nejraději na oleji na kmíně, nebo je usuším a melu na prášek coby houbové koření. Dají se dát ale klidně i pod maso či připravit v trojobalu,“ olízl se mlsně Nývlt.

Václavky
Z koše václavek si udělá gulášek, zbytek naloží do octa

Pozor na bedlu zahradní

Pozor by si lidé podle něj měli dávat na záměnu s bedlou zahradní. Ta ovšem patří mezi červenající druhy a v lesích se prakticky nevyskytuje. „Narazit na ni ale můžete v zahradách a parcích,“ říká mykolog.

I on sám si o víkendu pěkně zahoubařil. „Donesl jsem si domů košík bedel a další jsem naplnil václavkami a suchohřiby. Skvěle jsem si při procházce v lese odpočinul i od současného covid šílenství. Měli byste to také zkusit,“ radí Nývlt.