„Zájem nás těší. Jezdí nejen lidé z okolí, ale i zákazníci zdaleka, kteří sjedou z dálnice a nakoupí si naše rajčata. Vracejí se k nám, z čehož máme velkou radost,“ reagovala vedoucí skleníků ZD Haňovice Veronika Sedlářová.

S prodejním automatem s rajskými jablíčky přišlo družstvo na konci loňského roku. Postavilo jej u skleníků na okraji obce. V provozu je non-stop. Do jednoho automatu se vejde 60 půlkilogramových balení. „I poté, co jsme pořídili druhý automat, musíme rajčátka zejména o víkendech doplňovat dvakrát, někdy i třikrát za den,“ popsala odezvu.

Velikonoční beránci. Ilustrační snímek
Velikonoční pečení se Čechům prodraží. Nejvíce vzrostla cena polohrubé mouky

„Držíme pohotovost a když v automatu zbývají poslední krabičky, přijde sms a my sedneme do auta a jedeme ho doplnit,“ dodala Veronika Sedlářová.

Zájem o rajská jablíčka z automatu přičítá tomu, že plody jsou čerstvě utržené a velmi chutné. Ve sklenících hydroponicky pěstovaná odrůda Angelle je příjemně sladká. Roli hraje také cena, protože za půl kilogramu rajčat z automatu v Haňovicích zaplatí zákazník 80 korun, zatímco v supermarketech dá běžně o 50 procent více.

Zdražovat se družstvo v nejbližší době nechystá, i když vstupy rostou raketově. „Cenu bychom chtěli udržet na stávající úrovni co nejdéle,“ potvrdila vedoucí skleníků.

Rozšíření automatů i do měst

Družstvo navíc uvažuje o rozšíření automatů do některých měst v Olomouckém kraji. „Prozatím je to v řešení. Určitě by to nebylo tak, že by stál někde volně, například na náměstí, ale spíše pod střechou. Zjišťujeme možnosti,“ dodala.

Ilustrační foto
Zásoby potravin požírají škůdci. Nový přístroj má nyní ochránit i rezervu státu

Rajčata chce družstvo více nabízet v menších prodejnách ve městech a obcích v Olomouckém kraji.

Moderní skleníky, kde pěstují drobná sladká rajčata hydroponicky, zprovoznilo družstvo v roce 2016. V areálu na okraji vesnice postavilo celkem dva objekty zabírající plochu bezmála tři hektary. Většina produkce haňovických rajčat směřuje na tuzemský trh.