Podle plzeňského mykologa Luboše Zeleného je letošní houbová úroda o dva týdny opožděná, protože byla dlouho zima a pršelo. „Momentálně už jsou ale hřibovité houby na ústupu. Rostou ale muchomůrky růžovky, známé jako masáky, objevují se lišky. V teplejších listnatých lesích můžeme najít nepřeberné množství druhů holubinek, které jsou kulinářsky velmi ceněné,“ vyjmenoval Zelený.

Dodal, že v současné době rostou také chuťově vynikající ryzce pravé. „Objevují se na vlhčích místech,“ poznamenal.

Ilustrační foto.
Houbaři se chlubí plnými koši. Na horách se chrání před jejich nájezdy

V uplynulých dnech navštívil Zelený Český les, okolí Lesné, Mýta a Milířů. „V tam-ních bučinách a smrčinách však moc hub nebylo. Na Šumavě byla místa, kde hou-by rostly hodně a nyní tam nenajdete nic. Odrostly ale už i v Brdech,“ informoval.

Podle Zeleného se tak nedá říci, že by houby rostly obzvlášť masivně a plošně. „Pokud budou pokračovat horka, tak porosty rychle vyschnou. V místech, které zavlaží letní bouřka a zapaří se lesy, tak budou samozřejmě růst,“ popsal.

Rostou ve vlnách 

Houby se vyskytují ve vlnách. „Druhou vlnu tedy očekáváme zhruba od poloviny srpna do začátku září,“ řekl odborník.

Mykolog Zelený upozornil, že je potřeba, aby se houbaři v lesích chovali v souladu s přírodou. „Lidem doporučuji, aby do lesů nevjížděli auty,“ uvedl. Doporučil také, aby houbaři nerozhrabávali okolí nálezu.

Plodnice hadovky smrduté vypadá jako vejce.
Houbaři na Žďársku našli "dinosauří vejce". Podívejte se, co se z něj vyklubalo

Klatovský mykolog Svatopluk Ján radí, aby lidé ke konzumaci sbírali pouze houby, které bezpečně poznají nebo je někdo důvěryhodný určil. „Riskantní je též určování podle aplikací v chytrých mobilech nebo podle fotografií a rad na sociálních sítích. Každou houbu z košíku doma ještě minimálně jednou prohlédněme, zejména když sbíráme v partě s méně zkušenými houbaři nebo s dětmi. Houby, nad kterými 'visí' pochybnost, raději vyřadíme,“ poradil Ján a také doporučil, aby lidé nesbírali příliš staré houby či plodnice s plísní.

Na houby k hracholuské přehradě se v týdnu vypravila Renáta Černá z Plzně. „V jehličnatých lesích prakticky nic nebylo. Pod břízkami jsem ale našla mnoho červeňáků a kozáků,“ uvedla Plzeňanka.