Své úvahy nastínil ve čtvrtek během odročeného hlavního líčení u Obvodního soudu pro Prahu 4. Podle něj by jednání opilé řidičky, která neštěstí zavinila, nemělo být posuzováno jako usmrcení z nedbalosti, ale přísněji, jako obecné ohrožení se sazbou od osmi do patnácti let vězení.

Mimo jiné zmínil nedávný pravomocný verdikt Vrchního soudu v Olomouci týkající se smrtelné nehody na Znojemsku. K jedenácti a půl roku žaláře byl odsouzen muž, který v opilosti a ve vysoké rychlosti způsobil tragickou havárii. Ještě předtím svou zběsilou jízdou ohrozil řadu lidí. Soud ho uznal vinným z obecného ohrožení. „Obě nehody mají mnoho společného,“ řekl Deníku Petr Kausta.

Nehodu zavinila opilá a zdrogovaná řidička.
Žena, která zavinila smrt ostravského policisty: Nevzpomínám si

Také souzená řidička z Prahy byla silně opilá a značně překročila rychlost. Během jízdy ohrozila další osoby. „Soud by na základě důkazů mohl uvažovat o změně právní kvalifikace na trestný čin obecného ohrožení,“ dodal Petr Kausta.

Policista Pavol Kikloš.Policista Pavol Kikloš.Zdroj: se svolením rodinyNeštěstí se stalo vloni 5. července v Praze. Vozidlo zezadu narazilo do služebního automobilu s ostravskými policisty. Pavol Kikloš, sedící vzadu, na místě zemřel, další policista a jeho kolegyně vpředu utrpěli zranění.

Řidička výrazně překročila povolenou rychlost, v sobě měla kolem dvou promile alkoholu. Na nehodu si podle svých slov nepamatuje.

„Nevzpomínám si,“ uvedla. Prý se probrala až ve chvíli, kdy nad ní stál dopravní policista. Soudu však dokázala poměrně podrobně popsat, co se dělo předtím. S manželem a dětmi šli tehdy na bazén. Její muž začal údajně flirtovat s cizí ženou. Ve vzteku proto začala popíjet alkohol. Po sedmičce vína si dala i tři vodky s energetickým nápojem.

Při dopravní nehodě v Praze zemřel ve služebním voze dvaatřicetiletý policista.
Řídila opilá, způsobila smrt policisty. K soudu nyní žena nedorazila

Pak společně odjeli domů, kde došlo k prudké rodinné hádce. To potvrdil i její manžel s tím, že dal ženě dvě facky. Když poté kouřil na balkoně, zaregistroval, jak nasedla do vozu. Vzápětí se v dalším autě vydal za ní. Řidička cestou způsobila drobnou nehodu, od níž ujela. Pak následoval tragický náraz do policejního vozu.

Soud již vyslechl řadu svědků a znalců. Ti se vyjadřovali k samotné nehodě, způsobeným zraněním i příčině smrti. Zřejmě bude předvolán i znalec z oboru forenzní biomechanika.

Hlavní líčení bylo odročeno na druhou polovinu května.