Oskeruše svým tvarem připomínají malou hrušku nebo jablko. „Já je zpracovávám jako běžné ovoce. Nejčastěji plody suším. Do rozdrcené směsi pak přidám meduňku a vznikne výtečný čaj. Občas je také zavařuji, vyrábím sirupy, pálenky a likéry.“ popisuje Hrdoušek.

Domácí zavařeninu má nejraději i kvůli příjemnému aroma. „Marmeláda je opravdu vynikající, jen její výroba je pracná. Oskeruše nebo lidově oskoruše mají krémovitou dřeň a je těžké ji propasírovat,“ vysvětluje Hrdoušek.

První hrozny raritní odrůdy Augustovskij posbírali na burčák v úterý ráno vinohradníci ve vinicích Chateau Valtice v Dolních Dunajovicích. První letošní burčák bude ve Valticích v prodeji už v sobotu.
Ve Valticích ochutnají první letošní burčák. Nejdříve vyzrává raritní odrůda

Pro jeho výrobky lidé jezdí do Tvarožné Lhoty z celé republiky. „Nejraději mám, když si návštěvník odveze strom. Za sedm až deset let bude mít první úrodu na své vlastní zpracování,“ upřesňuje Hrdoušek.

Za zmínku stojí také Muzeum oskoruše, které sám založil. Pro návštěvníky je připravena i šestikilometrová naučná oskerušová stezka, kterou lemují tyto mohutné stromy. „Když strom plodí silně, tak jeho úroda může být i víc jak tuna ovoce. Klidně se ale může stát, že po úspěšném roce je úroda menší nebo žádná,“ doplňuje Hrdoušek.

Slavnost oskeruší 

Vzácnost stromu na Hodonínsku dokládá i fakt, že tam místní pořádají jeho slavnosti. Letošní ročník se uskuteční koncem září na salaši Travičná ve Tvarožné Lhotě.

Takto by měla vypadat socha před galerií GaP ve Znojmě.
Zajímavý kousek umění nebo hromada šrotu? Telefonní budky rozvášnily Znojmo

V České republice se tyto stromy dožívají až pět set let. Odborným názvem se jim říká jeřáb oskeruše, protože mají typické jeřabinové listy. Využívají se i v lékařství, kde pomáhájí především se zažívacími problémy. Jejich tvrdé dřevo je zase vhodné k výrobě nábytku či hudebních nástrojů.

GABRIELA PIRKLOVÁ